Da me sada vidi mala Marina, čudom bi se čudila što jedem i kako to da su mi šparoge jedna od najdražih namirnica. Vjerujem da vas ima puno koji kao djeca niste bili ljubitelji povrća, posebno zelenog. Zanimljivo je to kako se mijenjamo i kako naši okusni pupoljci s godinama prihvaćaju sve više okusa, posebno one koje kao djeca nismo htjeli niti probati. Primjerice, ja sam rajčicu počela jesti tek s 20 godina. Iz ove perspektive ne mogu vjerovati i ne razumijem zašto je to bilo tako, samo se sjećam kako sam im više puta pokušavala dati šansu, ali jednostavno nije išlo. Danas pak rajčice jedem skoro svakodnevno, a najviše se veselim ljetu i pravim domaćim, mirisnim rajčicama na kojima bih u srpnju i kolovozu mogla živjeti. A ljubav prema šparogama rodila se prije otprilike 3-4 godine i to kada sam probala prvu varijantu s jajima, a zatim kombinaciju s pancetom. Čudo se desilo i od tada se proljeću veselim posebno zbog svježih, domaćih šparoga.
A kada sam saznala njihovu dobrobit za zdravlje, ljubav je postala još veća.
Poznate su kao izvrstan izvor folne kiseline, vitamina B skupine, esencijalnog za pravilnu diobu stanica i sintezu DNA te bitnog za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Izvor su blagotvornih fitonutrijenata za zdravlje, poput beta-karotena, luteina i zeaksantina koji mogu djelovati kao snažni antioksidansi i štititi stanice od oksidativnih oštećenja koja nastaju zbog djelovanja slobodnih radikala. Bogate su nutrijentima, a siromašne kalorijama – jedna šalica kuhanih šparoga osigurava svega 43 kalorije.
Šparoge su također dobar izvor prehrambenih vlakana koja potiču rad probavnog sustava, poboljšaju zdravlje srca i potiču stvaranje energije. Dostupne su od ožujka do srpnja pa navalite, brzo će proći sezona i biti će vam žao ako ne probate sve recepte s njima.
Luk, češnjak, mrkvu i poriluk očistite i narežite na sitne komade.
Sve zajedno lagano pirjajte na maslinovom ulju (srednje jaka vatra) dok povrće malo ne omekša.
Za to vrijeme očistite šparoge tako da vrhove odrežete i ostavite sa strane, a ostali dio šparoge narežete na 3 dijela (zadnju trećinu šparoge bacite, to je najtvrđi dio)
Sada šparoge dodajte povrću (vrhove ne), sve zalijte vodom ili temeljcem i kuhajte 20 minuta.
Sve usitnite u blenderu ili štapnim mikserom, vratite na štednjak, dodajte sol i papar, vrhove šparoge i kuhajte 10 minuta.
Dok se juha kuha, ciabattu narežite na šnite pa prepecite na tavi ili u tosteru.
Juhu servirajte u tanjure ili zdjelice, dodajte ciabattu te po želji dekorirajte s vrhnjem za kuhanje, kokosovim mlijekom ili listićima badema
Ako nemate vremena, povrće možete samo skuhati, no pečenjem postaje ukusnije pa će i juha biti ukusnija.