Krem juha od šparoga

( 0 od 5 )
Loading...
  • 10 mVrijeme pripreme
  • 30 mVrijeme kuhanja
  • 40 mGotovo za
Ispiši recept

Da me sada vidi mala Marina, čudom bi se čudila što jedem i kako to da su mi šparoge jedna od najdražih namirnica. Vjerujem da vas ima puno koji kao djeca niste bili ljubitelji povrća, posebno zelenog. Zanimljivo je to kako se mijenjamo i kako naši okusni pupoljci s godinama prihvaćaju sve više okusa, posebno one koje kao djeca nismo htjeli niti probati. Primjerice, ja sam rajčicu počela jesti tek s 20 godina. Iz ove perspektive ne mogu vjerovati i ne razumijem zašto je to bilo tako, samo se sjećam kako sam im više puta pokušavala dati šansu, ali jednostavno nije išlo. Danas pak rajčice jedem skoro svakodnevno, a najviše se veselim ljetu i pravim domaćim, mirisnim rajčicama na kojima bih u srpnju i kolovozu mogla živjeti. A ljubav prema šparogama rodila se prije otprilike 3-4 godine i to kada sam probala prvu varijantu s jajima, a zatim kombinaciju s pancetom. Čudo se desilo i od tada se proljeću veselim posebno zbog svježih, domaćih šparoga.

A kada sam saznala njihovu dobrobit za zdravlje, ljubav je postala još veća.

Poznate su kao izvrstan izvor folne kiseline, vitamina B skupine, esencijalnog za pravilnu diobu stanica i sintezu DNA te bitnog za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Izvor su blagotvornih fitonutrijenata za zdravlje, poput beta-karotena, luteina i zeaksantina koji mogu djelovati kao snažni antioksidansi i štititi stanice od oksidativnih oštećenja koja nastaju zbog djelovanja slobodnih radikala. Bogate su nutrijentima, a siromašne kalorijama – jedna šalica kuhanih šparoga osigurava svega 43 kalorije.

Šparoge su također dobar izvor prehrambenih vlakana koja potiču rad probavnog sustava, poboljšaju zdravlje srca i potiču stvaranje energije. Dostupne su od ožujka do srpnja pa navalite, brzo će proći sezona i biti će vam žao ako ne probate sve recepte s njima.

Sastojci

  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +

PRIPREMA:

  • Prvi korak

    Luk, češnjak, mrkvu i poriluk očistite i narežite na sitne komade.

  • Drugi korak

    Sve zajedno lagano pirjajte na maslinovom ulju (srednje jaka vatra) dok povrće malo ne omekša.

  • Treći korak

    Za to vrijeme očistite šparoge tako da vrhove odrežete i ostavite sa strane, a ostali dio šparoge narežete na 3 dijela (zadnju trećinu šparoge bacite, to je najtvrđi dio)

  • Četvrti korak

    Sada šparoge dodajte povrću (vrhove ne), sve zalijte vodom ili temeljcem i kuhajte 20 minuta.

  • Peti korak

    Sve usitnite u blenderu ili štapnim mikserom, vratite na štednjak, dodajte sol i papar, vrhove šparoge i kuhajte 10 minuta.

  • Šesti korak

    Dok se juha kuha, ciabattu narežite na šnite pa prepecite na tavi ili u tosteru.

  • Sedmi korak

    Juhu servirajte u tanjure ili zdjelice, dodajte ciabattu te po želji dekorirajte s vrhnjem za kuhanje, kokosovim mlijekom ili listićima badema

Savjet

  • Ako nemate vremena, povrće možete samo skuhati, no pečenjem postaje ukusnije pa će i juha biti ukusnija.

Call to action banner image
x

Lost Password