KREMASTA PALENTA

( 5 od 5 )
Loading...
  • 5 mVrijeme pripreme
  • 5 mVrijeme kuhanja
  • 10 mGotovo za
Ispiši recept

Već dugo je palenta kod nas doma više od one koje se sjećamo iz djetinjstva, s mlijekom ili jogurtom. Frkala sam nosom i prigovarala u sebi (na glas se nije smjelo) posebno kada bi baka u tanjur stavila toplo mlijeko. I još je na selu bilo domaće, a koje dijete voli domaće mlijeko i još toplo. Koliko ja znam, niti jedno.

Dan danas ne jedem palentu s mlijekom, ali ju zato jedem na sve druge moguće načine.

Zdrava je i ukusna, lako se priprema i može se konzumirati na razne načine te u   kombinaciji s različitim namirnicama. Jeftina je i svugdje dostupna namirnica koju bi trebalo imati svako domaćinstvo.

Palenta je obrok napravljen od bijelog ili žutog kukuruznog griza koji imaju vrlo pozitivan utjecaj na zdravlje čovjeka. Najvažnija stvar kod ovog jela je činjenica da palenta ne sadrži gluten i može ju konzumirati svatko bez obzira na starost.

Idealna je za male bebe, djecu, za ljude koji vode računa o svojim kilogramima ili pak za one koji imaju problema sa probavnim sustavom jer u svom sastavu ima prirodne masti tj. karitenoide i upravo te zdrave masnoće zaslužne su za bolji i kvalitetniji rad crijeva.

Obožavam je u slatkoj kombinaciji

I slanoj poput pite koja je jednostavna za napraviti, a praktična za ponijeti gdje god pođete.

Ako ste ljubitelj pizze, obavezno probajte ovu verziju s palentom

I za kraj, odlična ideja za brzinski obroka je tost od palente koji paše za svaki obrok, u bilo koje doba dana, a dostojan je i kraljevskog stola.

Sastojci za 2 osobe:

  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +

PRIPREMA:

  • Prvi korak

    Stavite vodu u lonac na srednje jaku vatru, dodajte sol i kada počne ključati, ubacite palentu.

  • Drugi korak

    Miješajte da se ne naprave grudice i smanjite vatru na najmanje.

  • Treći korak

    Dodajte cijela jaja i dobro promiješajte, sve na laganoj vatri.

  • Četvrti korak

    Zatim dodajte špinat i grčki jogurt ili sir pa još jednom promiješajte.

  • Peti korak

    Maknite s vatre i probajte da li je dovoljno slano.

  • Šesti korak

    Poslužite uz još malo grčkog jogurta i sa prženim sjemenkama.

Savjet:

  • Umjesto špinata možete koristiti sitno sjeckanu blitvu.

Call to action banner image
x

Lost Password