Jesen smo dočekali kak’ se šika! Ukusno, mirisno i u bojama! Naizgled skromno, a zapravo raskošno jer ovo varivo je čudo koje nas je nahranilo, ugrijalo i pripremilo (čitaj: osvijestilo) za jesen!
Vrlo ga jednostavno možete pretvoriti u juhu, postupak je isti, samo na kraju sve usitnite u blenderu i tek kod serviranja dodajte žličicu mascarpone sira. Špinat možete i preskočiti, ja se volim igrati bojama pa uvijek nešto kombiniram.
Ako ste ziheraš i baš želite recept za juhu, pogledajte na linku https://pricejednekuhace.hr/recept/juha-od-hokaido-tikve/
Muž je oduševljen, biti će i vaš sigurna sam pa savjetujem da odmah napravite veću količinu i uživate 2 dana za redom.
Kada je tikva u pitanju, uvijek biram hokaido ili muškatnu, najukusnije su iako sam zadnjih godina na placu vidjela divne kraljevske tikve koje izgledaju kao iz bajke, samo što su jako velike pa znajte da će biti tikve za barem 10 ručkova. Ja ih ionako spremam u škrinju pa uživam cijelu zimu.
Kada vam ostane buče iliti tikve, evo jednog divnog recepta za desert koji će vas oduševiti https://pricejednekuhace.hr/recept/cokoladni-muffini-s-hokaido-tikvom/
Ili napravite ovaj divan i sočan kolač, a vrlo jednostavan po principu „sve u jednu zdjelu“ https://pricejednekuhace.hr/recept/kolac-od-hokaido-tikve-i-badema/
Luk i mrkvu ogulite i narežite na kockice. Buču operite, prerežite, očistite od koštica pa narežite na kockice.
Slaninu narežite na listiće, češnjak ogulite i protisnite.
Na ghee maslacu dinstajte sitno nasjeckani luk i mrkvu oko 10 minuta.
Zatim dodajte slaninu, protisnuti češnjak, još kratko zapecite kako bi se otopila masnoća sa slanine, pa dodajte buču i zalijte s malo vode, taman da prekrije buču.
Posolite i popaprite, pričekajte da zakuha pa nakon oko 10 minuta dodajte i leću.
Kuhajte jelo dok leća i buča ne omekšaju.
Na kraju lagano umiješajte mascarpone kako bi varivo postalo kremasto i prije serviranja ubacite svježi špinat u vruće varivo.
Umjesto crvene, možete koristiti zelenu ili crnu leću, samo pazite na vrijeme kuhanja jer crvena se najkraće kuha. Ukoliko koristite zelenu, prvo nju stavite kuhati, a zatim dodajte buću nakon 10 minuta.