Bacila sam se u potragu za jelima i receptima bez pšenice. Po bespućima interneta sve se vrti oko glutena i čim ukucate riječ „pšenica“ odmah vam nude bezglutenske recepte. I to je u redu, što više znam, to bolje, ali mene zanimaju jela koja ne sadrže pšenicu što je gotovo nemoguće pronaći. Guglala sam tako 2-3 dana i onda odlučila uključiti zdrav razum, popisati namirnice koje nisu pšenica, prekrižiti one koje sadrže pšenicu i voila, baciti se na posao!
A onda se kuća pretvorila u raj, iz pećnice je nosnice golicao neodoljiv miris koji podsjeća na djetinjstvo i starinske kolače, znala sam da je to to! Pomislim da ni ne može drugačije jer znamo kakvog je mirisa bademovo brašno, a i orasi čine čudo.
40 minuta se činilo kao vječnost dok alarm nije zazvonio dajući znak da je kruh pečen. Odmah sam se zaljubila u izgled i teksturu, a okus me izuo iz cipela. I nisam jedina, Mr. muž se raspametio pa svečano objavljujem da sam preobratila još jednoga! Ide to meni, pazim na svoje zdravlje, skupljam vojsku novih znatiželjnika spremnih na cool i zdrave okuse i pred sobom vidim sliku veselih i zdravih ljudi! Zovite me sanjarem, ja vjerujem da će biti tako. Polako, korak po korak, ovakav će kruh vladati svijetom i ljudi će znati što je dobro, kvalitetno i dobro će paziti što unose u svoj organizam. A sad’ ste vi na redu, provjerite recept i javite dojmove, veselim se!
Upalite pećnicu na 200°C i pripremite kalup za pečenje koji obložite papirom za pečenje. Ja koristim kalup 30x10 cm.
Orahe grubo usitnite nožem. Možete ih i samljeti, ali ukusnije je kada fino krckaju pod zubima dok jedete kruh.
Sve sastojke stavite u zdjelu, promiješajte i na kraju dodajte vodu.
Još jednom promiješajte kuhačom i ne brinite, smjesa će biti ljepljiva (ni previše rijetka ni previše tvrda).
Smjesu stavite u kalup, poravnajte i pospite sjemenkama.
Sjemenke lagano prstima utisnite u smjesu i pecite 40 minuta.
Malo ohladite i poslužite.
Umjesto oraha možete dodati bademe ili lješnjake što sam također probala, ali meni su u ovoj kombinaciji ipak najdraži orasi. Sigurno zbog heljde, orasi i heljda se jako vole. Bademovo brašno ne morate kupovati, jednostavno u blenderu sameljite bademe.