Veliki sam ljubitelj kruha od banane i dugo sam bila u potrazi za zdravijom varijantom ovog kolača koji mogu jesti bez grižnje savjesti. Brinula me sočnost pa sam isprva bila skeptična prema heljdinom brašnu, ali kombinacija je ispala fenomenalno. Oduševljena sam i moram priznati da je nestao u jednom danu, a jedemo ga samo muž i ja 🙂 Odlično paše uz jutarnju kavu, jogurt te šalicu čaja ili mlijeka. Sve smo kombinacije probali za vas!
Inače, heljdino brašno je lako je probavljivo, ne podiže nivo glukoze u krvi pa je pogodno, kako za osobe s poremećenom probavom, tako i za dijabetičare. Također, tko je alergičan na gluten, slobodno može koristiti heljdino brašno!
Heljda je bogata dijetalnim vlaknima i sadrži osam esencijalnih aminokiselina. Otkriveno je da heljda smanjuje visoki tlak i kolesterol, održava zdravlje kardiovaskularnog sistema i smanjuje rizik od raka.
Stručnjaci navode kako je brašno od heljde također i nutritivno vrlo jako. Heljda pa tako i njeno brašno sadrži obilje vlakana, minerala, vitamina i proteina. 100 grama heljdinog brašna sadrži 2,5 grama masti, 11,7 grama proteina, 70,7 ugljikohidrata te samo 351 kaloriju.
Eto zašto je baš heljdino brašno bilo moj izbor!
Upalite pećnicu na 180°C i dugački kalup za pečenje obložite papirom za pečenje.
Otopite kokosovo ulje pa ga s jajima umutite mikserom. Dodajte med i sve još jednom dobro promiješajte.
Vilicom zgnječite banane pa im dodajte mljevene orahe (50 gr), heljdino brašno, zobene pahuljice, prašak za pecivo, cimet, muškatni oraščić i sol.
Suhe sastojke dodajte jajima, kokosovom ulju i medu pa sve dobro promiješajte kuhačom.
Izlijte u kalup, poravnajte i pospite sjeckanim orasima.
Pecite 45 minuta, ostavite da se malo ohladi i poslužite.
Smjesi možete dodati ribanu koricu naranče ili limuna te po želji malo ribane čokolade ili kakaa (ne više od 60 grama). Vjerujem da bi i rogač odlično pasao u ovoj kombinaciji. Pečeni kruh možete preliti otopljenom čokoladom ili posuti šećerom u prahu.