Šta da vam kažem, razmazila sam muža i to dobrano! Prvo sam na navukla na pirov kruh sa grčkim jogurtom, suhim rajčicama, bosiljkom i češnjakom (evo recepta ako vam je slučajno promaklo https://pricejednekuhace.hr/recept/kruh-sa-suhim-rajcicama-i-sirom/), zatim na bademov sa sjemenkama pa razne kombinacije s heljdom i orasima pa sad lijepo više ne ide u dućan nego sam ja glavni pekar.
Smišljam, izmišljam, mijesim i zapravo sam sretna jer kod kuće više nema bijelog kruha niti u tragovima, a to sam željela više od svega. Možda imam čudne želje, ali moje su i znam zašto ih želim.
Nego, pirovog brašna imam najviše i to integralnog, a graham sam dodala eto da ga potrošim. Iz iskustva znam da tako nastaju najbolji okusi, „malo ovog, malo onog“ pa probajte svakako. Umjesto kvasca možete koristiti prašak za pecivo ili soda bikarbonu u kom slučaju dodajte 2 čajne žličice. Kruh možete aromatizirati orasima ili sjemenkama po izboru, a ja volim dodati malo domaćeg češnjaka u prahu, peršina ili bosiljka pa dobijem „kruholač“.
U 300 ml vode dodajte šećer i kvasac te dobro promiješajte. Ostavite smjesu da odstoji 5 minuta kako bi se kvasac aktivirao.
U veću posudu (u kojoj će se kruh dizati) stavite obje vrste brašna i sol.
Polako u brašno dodajte ulje, pripremljenu smjesu vode, kvasca i šećera i tijekom dodavanja lagano umijesite tijesto.
Stavite tijesto na kuhinjsku radnu površinu ili na stol te ga dobro još mijesite sve dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
Tijesto vratite u posudu, prekrijte pamučnom krpom te ostavite da odstoji 2 sata.
Nakon 2 sata tijesto izvadite na radnu površinu i premijesite 2 minute nakon čega ga vratite u posudu i ponovo ostavite da odstoji još 30 minuta.
Upalite pećnicu na 200°C i pripremite posudu ili kalup za pečenje koji malo nauljite, dovoljno je nekoliko kapi ulja razmazati kistom po dnu i stranicama kalupa.
Tijesto stavite na pleh za pečenje ili kalup za kruh i pecite 45 minuta.
Čačkalicom provjerite da li je kruh pečen nakon isteka vremena. Ako je čačkalica „suha“ tj. nema tijesta na sebi, kruh je dovoljno pečen.
Izvadite kruh iz pećnice, ohladite i poslužite.
Umjesto graham brašna, u potpunosti možete koristiti samo pirovo. Također, ulje ne mora biti maslinovo, može obično suncokretovo.