Suhe rajčice su dugo stajale u kuhinji i nisam baš obraćala pažnju na njih. Znala sam da će doći vrijeme tj. recept u kojem će zasjati i zauzeti glavnu ulogu. Tako je i bilo ovaj vikend kada sam kod Okruglice79 naletjela na ideju ovog kruha, poslala mi je link i u sljedećih sat vremena kruh je bio gotov 🙂
Ja sam bijelo brašno u originalnom receptu zamijenila pirovim jer znate moju opsesiju tim brašnom. A bijelog ionako nemam kod kuće mada se spremam probati i tu varijantu, čisto da vam mogu javiti kakva je. To ću kada dođu gosti da ih ne ubijam samo zdravim obrocima! Smanjila sam i količinu suhe rajčice jer je u originalu ispalo previše slano pa da se isto ne dogodi i vama. Iako, malo slanije i jačeg okusa neodoljivo je pasalo uz pšenično pivo koje obožavam! Đaba mi pirovo brašno kada za ručak pojedem pola kruha i drmnem pivo 🙂 Zato sam navečer išla trčati da potrošim kalorije i skoro umrla, organizam je bio u šoku, baš sam ga pretjerala! Ovo vam pišem da odmah znate kako je ovaj kruh bezobrazno dobar i kako nema nazad kada ga jednom probate. I nema zaustavljanja pa prvo odrežite šnitu, dvije, a ostatak sakrijte sami od sebe. Inače mi vas je žao kao što mi je bilo žao i mene kada sam kod trčanja puhala, hroptala, ostajala bez zraka, jedva dizala noge i doslovno umirala! Ne ponovilo se, zato vi umjereno kako ću i ja sljedeći put! I javite dojmove i svoje verzije ovog recepta!
Upalite pećnicu na 200°C.
Kalup za pečenje kruha obložite papirom za pečenje.
Rajčice narežite na manje komade, a sir naribajte.
U posudu stavite suhe sastojke - brašno, sol, sodu, sir, češnjak, bosiljak i rajčice pa sve promiješajte drvenom kuhačom.
Zatim dodajte jogurt i umijesite mekano tijesto.
Napravite kuglu pa je nožem zarežite u križ i pospite ribanim sirom.
Stavite u kalup za pečenje i pecite 40 minuta.
Poslužite uz sirni namaz.
Pirovo brašno možete zamijeniti običnim bijelim u kom slučaju smanjite količinu jogurta na 3 dcl. Kada budete mijesili tijesto, ukoliko bude previše mekano, dodajte malo brašna. Ukoliko bude previše tvrdo, dodajte još malo jogurta. Bosiljak možete zamijeniti peršinom ili medvjeđim lukom. Suhe rajčice možete zamijeniti maslinama, kaparima ili pancetom. Svakako probajte napraviti sebi najdražu varijantu.