Tražeći ideje i inspiraciju za radionicu Kuhamo s vinom naišla sam na ovaj recept i priznajem, za odabir je bila presudna fotografija tih divnih rubin crvenih krušaka s kojih nisam mogla maknuti pogled. Još jednom sam shvatila koliko smo vizualni tipovi i koliko je zapravo fotografija bitna.
Enivej, prije radionice bio je red da isprobam recept i prilagodim ga svom nepcu što sam i učinila. To je bilo to, miris, ljepota i okus na jednom mjestu. Toliko divno sljubljeno da sam ostala bez teksta i jedva sam čekala da ekipa proba ovaj recept na radionici.
I šta da vam kažem, to je bio najljepši desert za koji imam najviše fotografija i svi su bili oduševljeni pa dijelim i s vama recept!
Bonus u okusu je dodati kuglicu bourbon vanilije! Uživajte!
Kruške pažljivo ogulite i ostavite peteljke.
Dno kruške nožem odrežite (poravnajte) kako bi mogle samostalno i uspravno stajati.
U lonac prikladne veličine (uzak i visok) ulijte crno vino i 100 ml vode, dodajte šećer i koricu cimeta te pustite da zavrije.
Odaberite lonac u kojem kruške neće puno izvirivati nakon što ih polegnete u mješavinu vina jer je potrebno da ravnomjerno upiju boju i aromu.
Dodajte obje kruške te ih na laganoj vatri kuhajte 20-ak minuta, odnosno dok ne omekšaju (nekada će biti potrebno i više od 30 minuta, ovisi o sorti kruške).
Tijekom kuhanja polijevajte kruške mješavinom u kojoj se kuhaju i povremeno ih nježno okrenite u loncu.
Kuhane kruške izvadite na desertni tanjur.
Sada pripremite sirup tako da iz lonca izlijete veći dio vina, ostavite u njemu otprilike 2 decilitra te dodajte žličicu (škrobnog) brašna. Brašno dobro izmiješajte, odnosno umutite kako se ne bi stvorile grudice te nastavite kuhati dok se umak ne zgusne.
Prije serviranja umak polijte po kruškama, počevši odmah ispod peteljke, ravnomjerno ga raspoređujući. Na taj način kruška dobiva još intenzivniju boju i aromu.
Zrelije kruške će biti brže kuhane pa ako nemate puno vremena, pripazite na boju i zrelost kruške. Poslužite ih uz sladoled od vanilije i crumble ili usitnjene orašaste plodove.