Znate koliki sam ljubitelj bundeve, a još sam veći ljubitelj maka što malo tko zna jer ga rijetko pripremam. Ni sama ne znam zašto, vjerojatno jer nemam kontrole kada je mak u pitanju pa pomalo izbjegavam prejedanje što je slučaj za blagdane kada ne mogu odoljeti makovnjači i baklavi od maka.
Ovaj sam kuglof vidjela kod instagram prijateljice Alice Bjeli iliti @okruglica79 i odmah spremila recept. Kakvo je to oduševljenje bilo! Sva sreća brzo je došao vikend pa nisam morala dugo čekati da ga ispečem i uživam na apsolutno oduševljenje supruga koji je valjda jedini veći ljubitelj maka od mene.
Uživali smo dobrano, a kuća je mirisala na jesen, blagdane, obitelj, toplinu, sve ono što nas čini sretnima. Malo je više posla, ali isplati se svaka minuta. Nepce, srce i duša će vam biti zahvalni, a možda i poneki susjed ili prijatelj koji navrati na druženje.
Ako volite kuglofe i u ovo doba godine miris kolača u kući, pogledajte i ove recepte https://pricejednekuhace.hr/recept/kuglof-s-crnim-pivom-i-orasastim-plodovima/ ; https://pricejednekuhace.hr/recept/kuglof-od-mrkve/
Upalite pećnicu na 200°C i pripremite veliki plitki lim za pečenje koji prekrijte papirom za pečenje. Trebat će vam i folija da pokrijete bundevu.
Bundevu operite, prepolovite, očistite od koštica i ispecite u pećnici dok ne omekša. Doslovno je to najbolja riječ, svaka je pećnica drugačija pa je najbolje nakon 20 minuta vilicom provjeriti da li je dovoljno omekšala.
Dobit ćete više pirea koji kasnije možete iskoristiti za juhu ili spremiti u zamrzivač za sljedeću slasticu.
Bundevu izvadite iz pećnice, malo ohladite i u blenderu usitnite u pire (ja blendam i koru neovisno da li koristim hokaido ili butternut bundevu). Pire ostavite sa strane.
Sada pećnicu stavite na 50°C da održava toplinu pa je prije nego krenete smjesu stavljati u kalup, pojačajte na 190°C.
Pripremite punjenje od maka tako da pomiješate mljeveni mak i šećer i to samo ako u maku koji ste kupili nema šećera. Ako ima, količinu maka i šećera povećajte za 80 gr.
100 ml mlijeka stavite na vatru i zagrijte, skoro da prokuha. Maknite s vatre i polako ulijevajte u smjesu maka i šećera i žlicom miješajte dok smjesa ne bude gusta. Nikako ne ulijevajte svo mlijeko odmah jer će biti previše tekuće i onda treba raditi novu. Ostaviti sa strane.
Razdvojiti bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke pjenasto umutite sa šećerom i maslacem, dodajte pire od bundeve i začin za pitu od bundeve te umutite u jednoličnu smjesu.
Obje vrste brašna, prašak za pecivo i sodu bikarbonu prosijajte pa umutite u smjesu.
Zatim umutite čvrsti snijeg od bjelanjaka i onda ga lagano umiješajte u smjesu (ne mikserom).
Kalup za kuglof promjera 23 cm premažite uljem za pečenje u spreju ili maslacem i pospite brašnom ili smeđim šećerom pa ulijte polovinu tijesta.
Na to rasporedite punjenje od maka tako da ne dotiče rubove kalupa. Najbolje da smjesom koja je dovoljno gusta napravite male zidiće s unutarnje i vanjske strane kalupa kako smjesa od maka i šećera ne bi iscurila.
Zatim preko punjenja rasporedite ostatak tijesta i stavite peći.
Ja sam pekla 60 minuta jer je moj kalup jako dubok, a uzak. Vi nakon 45 minuta provjerite štapićem za ražnjić da li je pečen pa ukoliko nije nastavite još peći.
Ako kuglof nakon 20-ak minuta počne dobivati prejaku boju, prekrijte ga folijom i ispecite do kraja.
Pečeni kuglof ohladite 10-ak minuta pod folijom (ako ste ju koristili), okrenite na tanjur i pustite da se ohladi do kraja.
Na kraju pospite šećerom u prahu i poslužite.