KUGLOF OD BUNDEVE I MAKA

( 0 od 5 )
Loading...
  • 20 mVrijeme pripreme
  • 60 mVrijeme kuhanja
  • 1:20 hGotovo za
Ispiši recept

Znate koliki sam ljubitelj bundeve, a još sam veći ljubitelj maka što malo tko zna jer ga rijetko pripremam. Ni sama ne znam zašto, vjerojatno jer nemam kontrole kada je mak u pitanju pa pomalo izbjegavam prejedanje što je slučaj za blagdane kada ne mogu odoljeti makovnjači i baklavi od maka.

Ovaj sam kuglof vidjela kod instagram prijateljice Alice Bjeli iliti @okruglica79 i odmah spremila recept. Kakvo je to oduševljenje bilo! Sva sreća brzo je došao vikend pa nisam morala dugo čekati da ga ispečem i uživam na apsolutno oduševljenje supruga koji je valjda jedini veći ljubitelj maka od mene.

Uživali smo dobrano, a kuća je mirisala na jesen, blagdane, obitelj, toplinu, sve ono što nas čini sretnima. Malo je više posla, ali isplati se svaka minuta. Nepce, srce i duša će vam biti zahvalni, a možda i poneki susjed ili prijatelj koji navrati na druženje.

Ako volite kuglofe i u ovo doba godine miris kolača u kući, pogledajte i ove recepte https://pricejednekuhace.hr/recept/kuglof-s-crnim-pivom-i-orasastim-plodovima/ ; https://pricejednekuhace.hr/recept/kuglof-od-mrkve/

Sastojci

  • Za tijesto:
  • Za punjenje:
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +

PRIPREMA:

  • Prvi korak

    Upalite pećnicu na 200°C i pripremite veliki plitki lim za pečenje koji prekrijte papirom za pečenje. Trebat će vam i folija da pokrijete bundevu.

  • Drugi korak

    Bundevu operite, prepolovite, očistite od koštica i ispecite u pećnici dok ne omekša. Doslovno je to najbolja riječ, svaka je pećnica drugačija pa je najbolje nakon 20 minuta vilicom provjeriti da li je dovoljno omekšala.

  • Treći korak

    Dobit ćete više pirea koji kasnije možete iskoristiti za juhu ili spremiti u zamrzivač za sljedeću slasticu.

  • Četvrti korak

    Bundevu izvadite iz pećnice, malo ohladite i u blenderu usitnite u pire (ja blendam i koru neovisno da li koristim hokaido ili butternut bundevu). Pire ostavite sa strane.

  • Peti korak

    Sada pećnicu stavite na 50°C da održava toplinu pa je prije nego krenete smjesu stavljati u kalup, pojačajte na 190°C.

  • Šesti korak

    Pripremite punjenje od maka tako da pomiješate mljeveni mak i šećer i to samo ako u maku koji ste kupili nema šećera. Ako ima, količinu maka i šećera povećajte za 80 gr.

  • Sedmi korak

    100 ml mlijeka stavite na vatru i zagrijte, skoro da prokuha. Maknite s vatre i polako ulijevajte u smjesu maka i šećera i žlicom miješajte dok smjesa ne bude gusta. Nikako ne ulijevajte svo mlijeko odmah jer će biti previše tekuće i onda treba raditi novu. Ostaviti sa strane.

  • Osmi korak

    Razdvojiti bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke pjenasto umutite sa šećerom i maslacem, dodajte pire od bundeve i začin za pitu od bundeve te umutite u jednoličnu smjesu.

  • Deveti korak

    Obje vrste brašna, prašak za pecivo i sodu bikarbonu prosijajte pa umutite u smjesu.

  • Deseti korak

    Zatim umutite čvrsti snijeg od bjelanjaka i onda ga lagano umiješajte u smjesu (ne mikserom).

  • Jedanaesti korak

    Kalup za kuglof promjera 23 cm premažite uljem za pečenje u spreju ili maslacem i pospite brašnom ili smeđim šećerom pa ulijte polovinu tijesta.

  • Dvanaesti korak

    Na to rasporedite punjenje od maka tako da ne dotiče rubove kalupa. Najbolje da smjesom koja je dovoljno gusta napravite male zidiće s unutarnje i vanjske strane kalupa kako smjesa od maka i šećera ne bi iscurila.

  • Trinaesti korak

    Zatim preko punjenja rasporedite ostatak tijesta i stavite peći.

  • Četrnaesti korak

    Ja sam pekla 60 minuta jer je moj kalup jako dubok, a uzak. Vi nakon 45 minuta provjerite štapićem za ražnjić da li je pečen pa ukoliko nije nastavite još peći.

  • Petnaesti korak

    Ako kuglof nakon 20-ak minuta počne dobivati prejaku boju, prekrijte ga folijom i ispecite do kraja.

  • Šesnaesti korak

    Pečeni kuglof ohladite 10-ak minuta pod folijom (ako ste ju koristili), okrenite na tanjur i pustite da se ohladi do kraja.

  • Sedamnaesti korak

    Na kraju pospite šećerom u prahu i poslužite.

Call to action banner image
x

Lost Password