U životu sam probala barem desetak varijanti kolača i torti od mrkve, ali niti jedna nije bila ovako sočna. Vjerujem da je to zbog kuhane mrkve tj. pirea od mrkve. Inspiraciju sam dobila od kolegice s bloga Domaćica koja mi je dala ideju za kuhanu mrkvu, samo sam promijenila neke namirnice i smanjila količinu šećera. Kolač je toliko sočan da sam kod svakog zalogaja mrmljala od zadovoljstva i čudila se kako mi prije nije palo napamet napraviti ovako nešto. Što da vam kažem, kuglof je planuo u jednom danu, a najviše sam pojela ja. Nije baš za pohvalu, ali slaba sam na ovako sočne kolače pa ih ne smijem prečesto peći. Ukrasiti ga možete otopljenom bijelom ili tamnom čokoladom, poslužiti uz sladoled, sezonsko voće ili samo posuti šećerom u prahu. Kako god, uživat ćete! Paše uz kavu, poslije ručka, za doručak, uz desertno vino, dobro craft pivo, ma paše u bilo koje doba dana. Po sočnosti me podsjeća na tortu od bijelog vina i hokaido tikve pa ako niste probali tu kombinaciju, recept je ovdje https://pricejednekuhace.hr/recept/torta-od-bundeve-i-bijelog-vina/
Vjerujem da ćete uživati u bilo kojoj kombinaciji!
Mrkvu ogulite, narežite na kolutove i stavite kuhati u vodi na srednje jakoj vatri.
Orahe grubo nasjeckajte nožem.
Upalite pećnicu na 180°, a kalup za kuglof premažite kokosovim uljem. Možete koristiti i običan lim za pečenje biskvita.
Jaja i šećer pjenasto izmiksajte pa dodajte sve ostale sastojke.
Skuhanu mrkvu ocijedite i zdrobite u pire.
Sada pire od mrkve dodajte u smjesu za kuglof pa sve zajedno još minutu promiješajte mikserom.
Smjesu izlijte u kalup i pecite 40 minuta.
Kuglof malo ohladite pa izvadite iz kalupa.
Poslužite kada se potpuno ohladi.
Za ovaj kolač možete koristiti običan šećer, ulje i griz. Također, ako nemate kalup za kuglof, ispecite kolač u običnom kalupu za biskvit ili kalupu za tortu pa ga režite na kocke ili šnite.