Još jedan kolač koji je bio jelo siromaha i tek doživljava renesansu u 19. stoljeću zahvaljujući Habsburškom caru Franji Josipu koji ga je obožavao i tražio da mu se priprema za doručak čime ga je učinio društveno prihvatljivim za sve slojeve društva. I dobro da je tako jer bi kuglof sasvim nezasluženo i dalje ostao nezamijećen te ne bi krasio naše stolove svojim raskošnim izgledom i okusom.
Zanimljivo je da kuglofe razlikuje i čini posebnim zapravo kalup, dok su sastojci kod većine isti iako ga možemo učiniti „bogatijim“ orašastim plodovima, suhim voćem, alkoholnim aromama i mirisnim začinima, ovisno o doba godine u kojem ga pripremamo. Tako sam ga ja učinila bogatijim crnim pivom koje se odlično sljubilo s čokoladom (kao i uvijek) i začinima poput cimeta i klinčića.
Ovo je pošteni komad kolača koji će nahraniti poveću obitelj, a stajati može i do 7 dana ako ga uspijete sakriti 🙂
Na vama je da nabavite što zanimljiviji kalup i krenete na posao, a kasnije se možete pohvaliti fotografijama i okusom.
Upalite pećnicu na 170°C i pripremite kalup za kuglof koji premažite maslacem i pospite oštrim brašnom.
Pjenasto miksajte omekšali maslac, dodajte sol, šećer i vanilin šećer i dalje miksajući dodajte jedno po jedno jaje.
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i čokoladom u prahu, dodajte cimet i klinčić pa sve zajedno dodajte smjesi od maslaca i jaja i dobro promiješajte mikserom.
Dodajte pivo te grubo sjeckane orašaste plodove pa još jednom promiješajte.
Smjesu istresite u kalup i pecite 50 minuta.
Pustite da se kolač ohladi i za to vrijeme napravite ganache.
Za ganache zagrijte vrhnje za šlag, dodajte natrganu čokoladu i miješajte da se čokolada otopi te na kraju umiješajte žlicu maslinovog ulja.
Kuglof izvadite iz kalupa, prelijte ganache kremom i ostavite da se malo stegne.
Prije posluživanja pospite čokoladom u prahu i ukrasite omiljenim voćem ili orašastim plodovima.
U kuglof možete dodati i sušene brusnice te ribanu koricu naranče radi dodatne arome. Pravim ljubiteljima čokolade i pive (kao što sam ja), predlažem da i ganache naprave s pivom na način da pola vrhnja za šlag zamijene pivom.