Čokolada, u ovom slučaju kakao i vino se vole. A njihova se ljubav najbolje osjeti u ovom kolaču koji neodoljivo miriše, fenomenalnog je okusa i podsjeća na Božić koji se bliži. Inače, ovo bi bio sasvim običan kolač da nema glazuru od vina i šećera koja ga čini neobičnim, posebnim i neodoljivim. Ukrasit će svaki stol i razveseliti svako nepce, barem je tako kod nas i nitko se nikada nije bunio (osim možda jer brzo nestane) 🙂 Uglavnom, u kuglofu možete uživati uz čašu omiljenog vina ili šalicu omiljenog kuhanog vina, kako vam drago! Bitno da je po vašem ukusu!
Uključite pećnicu na 170°C, a kalup za kuglof lagano namažite otopljenim maslacem i pospite brašnom.
U zdjelu stavite maslac sobne temperature pa dodajte šećer i dobro promiješajte mikserom. Zatim uz stalno miješanje, polako dodajte jedno po jedno jaje. Dodajte cimet, aromu vanilije i kakao.
U posebnoj posudi pomiješajte brašno i prašak za pecivo pa dodajte smjesi i sve lagano promiješajte.
Dodajte crno vino, promiješajte i ulijte u kalup. Pecite 45 minuta i zatim ugasite pećnicu, a kuglof još 10 minuta ostavite u pećnici.
Kuglof izvadite iz pećnice i kalupa na rešetku da se ohladi.
Za to vrijeme pripremite preljev tako da na laganoj vatri uz miješanje zagrijavate vino i šećer do vrenja.
Pomoću žlice preljev premažite preko kuglofa, po želji dodajte bijele čokolade i šumskog voća i poslužite uz omiljeno vino.
Ovaj kolač možete napraviti i u običnom limu za pečenje te rezati na kocke u kom slučaju lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Brašno koristite oštro, a za šećer možete odabrati zdraviju varijantu – xylitol ili brezin šećer.