Gugelhupf, Bundt cake, kouglof, bábovka, guguluf, šarkelj samo su neki od naziva za ono što mi ovdje poznajemo kao kuglof, kolač pečen u rebrastom kalupu, u obliku prstena s rupom u sredini. Mnogo je priča, legendi, predaja kako je kuglof nastao. Povezuju ga s kruhom, simbolom hrane, budući da je u vrijeme blagdana taj kruh bivao obogaćen slatkim sastojcima i u prepoznatljivom, tada glinenom kalupu, je mogao izgledati vrlo raskošno, naravno ovisno o kući/dvorcu/palači u kojoj se pripremao.
Upravo iz Beča je kuglof vjerojatno došao u Hrvatsku, gdje se u prvim kuharicama povezuje s Božićnom tradicijom. Ukrašavan je jabukom s utaknutim novčićima, kao izraz želje za prosperitetom u nadolazećoj godini. Dok je u našim sjevernim dijelovima bio obogaćen grožđicama i orasima, u našim južnim dijelovima obogaćivale su ga ušećerene korice limuna i naranče, bademi ili smokve.
A mi ga sada obogaćujemo tamnom pivom i činimo ga totalno drugačijim neizostavnim dijelom božićnog stola koji daje raskoš okusa, mirisa i teksture koje proizlaze iz bogate mješavine slada pripremljenog tradicionalno za ove blagdane. Okus je neodoljiv, posebno kada se sljubi s ovim crnim jakim pivom zbog čega ćete poželjeti da Božić traje zauvijek!
Crno jako pivo, vrlo bogatog okusa, mirisa i teksture koje proizlazi iz bogate mješavine slada pripremljene tradicionalno za božićne blagdane. Izlazi početkom studenog
Recept je napravljen u suradnji s Pivovarom Medvedgrad
Upalite pećnicu na 180°C i pripremite kalup za kuglof koji namažite maslacem, pospite brašnom i šećerom, najbolje smeđim ako imate.
Na sasvim laganoj vatri stavite topiti maslac.
U dubljoj posudi umutite mikserom jaja i šećer, dodajte aromu vanilije i kiselo vrhnje pa još umutite 1 minutu.
Kada se maslac otopi do kraja, dodajte pivo i ostavite na laganoj vatri 1 minutu da zamiriši.
Za to vrijeme smjesi od šećera i jaja dodajte brašno, kakao i sodu bikarbonu.
Zatim dodajte maslac i pivo te promiješajte minutu mikserom na najmanjoj brzini.
Smjesu izlijte u kalup i stavite peći.
Smjesu od sirnog namaza stavite u vrećicu za šlag i u hladnjak dok se muffini hlade.
Pečeni kuglof ostavite da se ohladi, zatim izvadite iz kalupa na tanjur za posluživanje.
Prelijte otopljenom čokoladom i ukrasite po želji.
Kuglof možete posuti šećerom u prahu i poslužiti uz čašu piva.