Kuglof s tamnim pivom

( 0 od 5 )
Loading...
  • 10 mVrijeme pripreme
  • 1:20 hVrijeme kuhanja
  • 1:30 hGotovo za
Ispiši recept

Gugelhupf, Bundt cake, kouglof, bábovka, guguluf, šarkelj samo su neki od naziva za ono što mi ovdje poznajemo kao kuglof, kolač pečen u rebrastom kalupu, u obliku prstena s rupom u sredini. Mnogo je priča, legendi, predaja kako je kuglof nastao. Povezuju ga s kruhom, simbolom hrane, budući da je u vrijeme blagdana taj kruh bivao obogaćen slatkim sastojcima i u prepoznatljivom, tada glinenom kalupu, je mogao izgledati vrlo raskošno, naravno ovisno o kući/dvorcu/palači u kojoj se pripremao.
Upravo iz Beča je kuglof vjerojatno došao u Hrvatsku, gdje se u prvim kuharicama povezuje s Božićnom tradicijom. Ukrašavan je jabukom s utaknutim novčićima, kao izraz želje za prosperitetom u nadolazećoj godini. Dok je u našim sjevernim dijelovima bio obogaćen grožđicama i orasima, u našim južnim dijelovima obogaćivale su ga ušećerene korice limuna i naranče, bademi ili smokve.
A mi ga sada obogaćujemo tamnom pivom i činimo ga totalno drugačijim neizostavnim dijelom božićnog stola koji daje raskoš okusa, mirisa i teksture koje proizlaze iz bogate mješavine slada pripremljenog tradicionalno za ove blagdane. Okus je neodoljiv, posebno kada se sljubi s ovim crnim jakim pivom zbog čega ćete poželjeti da Božić traje zauvijek!

Crno jako pivo, vrlo bogatog okusa, mirisa i teksture koje proizlazi iz bogate mješavine slada pripremljene tradicionalno za božićne blagdane. Izlazi početkom studenog

Recept je napravljen u suradnji s Pivovarom Medvedgrad  

Sastojci

  • Osnovni:
  • Za ukras:
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +

PRIPREMA:

  • Prvi korak

    Upalite pećnicu na 180°C i pripremite kalup za kuglof koji namažite maslacem, pospite brašnom i šećerom, najbolje smeđim ako imate.

  • Drugi korak

    Na sasvim laganoj vatri stavite topiti maslac.

  • Treći korak

    U dubljoj posudi umutite mikserom jaja i šećer, dodajte aromu vanilije i kiselo vrhnje pa još umutite 1 minutu.

  • Četvrti korak

    Kada se maslac otopi do kraja, dodajte pivo i ostavite na laganoj vatri 1 minutu da zamiriši.

  • Peti korak

    Za to vrijeme smjesi od šećera i jaja dodajte brašno, kakao i sodu bikarbonu.

  • Šesti korak

    Zatim dodajte maslac i pivo te promiješajte minutu mikserom na najmanjoj brzini.

  • Sedmi korak

    Smjesu izlijte u kalup i stavite peći.

  • Osmi korak

    Smjesu od sirnog namaza stavite u vrećicu za šlag i u hladnjak dok se muffini hlade.

  • Deveti korak

    Pečeni kuglof ostavite da se ohladi, zatim izvadite iz kalupa na tanjur za posluživanje.

  • Deseti korak

    Prelijte otopljenom čokoladom i ukrasite po želji.

Savjet

  • Kuglof možete posuti šećerom u prahu i poslužiti uz čašu piva.

Call to action banner image
x

Lost Password