Kukuruz – kuhan ili pečen na roštilju

( 0 od 5 )
Loading...
  • Priče jedne kuhače recepti (6)
  • Priče jedne kuhače recepti (7)
  • -4 osobeBroj osoba+
  • 10 mVrijeme pripreme
  • 20 mVrijeme kuhanja
  • 30 mGotovo za
Ispiši recept

Kukuruz je meni omiljeno jelo za vrijeme ljeta! Zanimljivo je da kada u kući imam kuhanog kukuruza, nitko ne traži „nešto slatko“ poslije jela ili između obroka. Svi su zadovoljni kukuruzom i uživaju u toj poslastici 🙂 Odlično zar ne?! Jer ovaj je desert zdrav, jeftin i jednostavan za pripremu i barem će nakratko odvući pažnju od slastica s industrijskim šećerom! Uvijek sam nekako više voljela kuhani, ali u zadnje vrijeme pripremam i pečeni jer je nevjerojatno ukusan kada ga prije pečenja namažete maslacem i začinima. Naši roditelji, djedovi i bake nisu pripremali kukuruz na takav način, već bismo jeli sladak pečeni kukuruz. Sa začinima je okus puno bolji i totalno drugačiji, što nas svaki put oduševi pa je pečeni kukuruz često na našem stolu.

Sastojci

  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +

PRIPREMA

  • Prvi korak

    U veliki lonac stavite vruću vodu, posolite i poklopite. Stavite na najjaču vatru dok ne proključa. Kukuruz očistite.

  • Drugi korak

    Kada voda proključa, ubacite kukuruz, smanjite vatru na pola, poklopite na pola i kuhajte dok ne omekša, otprilike 20 minuta. Nakon 20 minuta probajte vilicom probosti jedno zrno kukuruza i znat ćete da li je kuhan.

  • Treći korak

    Kada je kukuruz kuhan, 4 komada ostavite u vodi u kojoj se kuhao, a ostala 4 komada ocijedite. Ako kuhani kukuruz želite jesti odmah, ohladite ga pod hladnom vodom i dobro posolite prije jela. Ostale klipove dok ne pojedete, ostavite da stoje u vodi u kojoj su se kuhali.

  • Četvrti korak

    Otopite maslac, dodajte začine i dobro promiješajte. Time namažite kuhane klipove kukuruza koje namjeravate peći. Slobodno dodajte malo više soli, kukuruz je sladak pa se neće toliko osjetiti. Mi volimo s više ljute papričice ;-)

  • Peti korak

    Kukuruz možete peći na klasičnom roštilju, onom na struju i u pećnici. Na roštilju je najbrže i najjednostavnije, jednostavno začinjeni kukuruz okrećete dok ne bude pečen prema vašem ukusu. Ako pak kukuruz pečete u pećnici, začinjeni kukuruz umotajte u foliju (svaki klip posebno) i pecite 20 minuta na 200°C na limu za pečenje. Kada ga izvadite iz pećnice, pričekajte nekoliko minuta prije nego otvorite i maknete foliju da vas ne opeče vrući zrak iz folije.

Savjet

  • Uvijek birajte kukuruz s krupnim zrnima, taj je najslađi i najljepši. Ako volite da puca pod zubima dok ga jedete kuhanog, onda je taj najbolji! Kukuruz možete peći i ukoliko ga prije ne skuhate, u tom slučaju pečenje traje 40 minuta na istoj temperaturi u foliji. Meni osobno je ukusniji ovako. Probajte i pronađite sebi omiljen način pripreme ove ljetne poslastice :-) Da ne zaboravim, kuhani kukuruz može stajati i sljedeći dan u vodi u kojoj ste ga kuhali, a pečeni je ukusan samo kada se ispeče, ne valja nakon par sati ili drugi dan. Zato pazite na količine da ne bacite previše pečenog kukuruza.

Ostavite komentar

Call to action banner image
x

Lost Password