Kukuruz – kuhan ili pečen na roštilju

( 0 od 5 )
Loading...
  • Priče jedne kuhače recepti (6)
  • Priče jedne kuhače recepti (7)
  • 4 osobeBroj osoba
  • 10 mVrijeme pripreme
  • 20 mVrijeme kuhanja
  • 30 mGotovo za
Ispiši recept

Kukuruz je meni omiljeno jelo za vrijeme ljeta! Zanimljivo je da kada u kući imam kuhanog kukuruza, nitko ne traži „nešto slatko“ poslije jela ili između obroka. Svi su zadovoljni kukuruzom i uživaju u toj poslastici 🙂 Odlično zar ne?! Jer ovaj je desert zdrav, jeftin i jednostavan za pripremu i barem će nakratko odvući pažnju od slastica s industrijskim šećerom! Uvijek sam nekako više voljela kuhani, ali u zadnje vrijeme pripremam i pečeni jer je nevjerojatno ukusan kada ga prije pečenja namažete maslacem i začinima. Naši roditelji, djedovi i bake nisu pripremali kukuruz na takav način, već bismo jeli sladak pečeni kukuruz. Sa začinima je okus puno bolji i totalno drugačiji, što nas svaki put oduševi pa je pečeni kukuruz često na našem stolu.

Sastojci

  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +

PRIPREMA

  • Prvi korak

    U veliki lonac stavite vruću vodu, posolite i poklopite. Stavite na najjaču vatru dok ne proključa. Kukuruz očistite.

  • Drugi korak

    Kada voda proključa, ubacite kukuruz, smanjite vatru na pola, poklopite na pola i kuhajte dok ne omekša, otprilike 20 minuta. Nakon 20 minuta probajte vilicom probosti jedno zrno kukuruza i znat ćete da li je kuhan.

  • Treći korak

    Kada je kukuruz kuhan, 4 komada ostavite u vodi u kojoj se kuhao, a ostala 4 komada ocijedite. Ako kuhani kukuruz želite jesti odmah, ohladite ga pod hladnom vodom i dobro posolite prije jela. Ostale klipove dok ne pojedete, ostavite da stoje u vodi u kojoj su se kuhali.

  • Četvrti korak

    Otopite maslac, dodajte začine i dobro promiješajte. Time namažite kuhane klipove kukuruza koje namjeravate peći. Slobodno dodajte malo više soli, kukuruz je sladak pa se neće toliko osjetiti. Mi volimo s više ljute papričice ;-)

  • Peti korak

    Kukuruz možete peći na klasičnom roštilju, onom na struju i u pećnici. Na roštilju je najbrže i najjednostavnije, jednostavno začinjeni kukuruz okrećete dok ne bude pečen prema vašem ukusu. Ako pak kukuruz pečete u pećnici, začinjeni kukuruz umotajte u foliju (svaki klip posebno) i pecite 20 minuta na 200°C na limu za pečenje. Kada ga izvadite iz pećnice, pričekajte nekoliko minuta prije nego otvorite i maknete foliju da vas ne opeče vrući zrak iz folije.

Savjet

  • Uvijek birajte kukuruz s krupnim zrnima, taj je najslađi i najljepši. Ako volite da puca pod zubima dok ga jedete kuhanog, onda je taj najbolji! Kukuruz možete peći i ukoliko ga prije ne skuhate, u tom slučaju pečenje traje 40 minuta na istoj temperaturi u foliji. Meni osobno je ukusniji ovako. Probajte i pronađite sebi omiljen način pripreme ove ljetne poslastice :-) Da ne zaboravim, kuhani kukuruz može stajati i sljedeći dan u vodi u kojoj ste ga kuhali, a pečeni je ukusan samo kada se ispeče, ne valja nakon par sati ili drugi dan. Zato pazite na količine da ne bacite previše pečenog kukuruza.

Leave A Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Call to action banner image
- Lista za kupovinu
x

Lost Password