KÜSS DIE HAND, MILOSTIVA legendarna je rečenica iz omiljenog nam filma „Tko pjeva, zlo ne misli“ po kojoj pamtimo gospona Fulira s manirima pravog zagrebačkog gospona.
A pivo Küss die Hand (Ljubim ruku) meni je legendarno pivo Pivovare Medvedgrad koje oživljava kulturu ophođenja građanskog društva u Zagrebu u velikom dijelu prošlog stoljeća. Bio je to uobičajeni pozdrav damama koji su upućivala gospoda finih manira, uz blagi naklon.
Osobno, ne znam jesu li više pogodili etiketom, nazivom ili okusom, oduševljena sam iako to nije ništa novo. Pivovara Medvedgrad poznata je po tom da svojim pivima – kako njihovim imenima, tako i dizajnom etiketa, priča neke od onih neodoljivih gradskih priča i urbanih legendi. Sjetite se samo Gričke vještice!
A kako sam od Küss die Hand došla do ovih malo drugačijih „krafnica“ iz pećnice, to je duga priča koju ću jednom ispričati kada se odmorim od pokušaja i nereda u kuhinji. Ukupno 5 pokušaja krafni s pivom u 3 dana. Nered, nervoza i sigurno 2-3 kg viška od isprobavanja. Ako ste upravo pomislili „blago njoj“ (mislim na ovaj dio s isprobavanjem) možete slobodno umjesto mene u teretanu J
Ukratko, mogla sam napraviti klasične i umjesto mlijeka u tijesto dodati pivo, ali ne može kod mene ništa jednostavno. Prvi pokušaj donuts oblika nije uspio, drugi pokušaj je završio kao uštipci, od trećeg do petog sam plakala, ali zato je ovaj zadnji sve nadoknadio. Kolač ili krafna, oduševit će vas kako god ga nazvali, posebno kada ga isprobate uz pivo. I ne zaboravite, jedan zalogaj, jedan gutljaj (može i dva), tako mi to radimo i gušt je osiguran!
Recept je napravljen u suradnji s Pivovarom Medvedgrad
Pripremite 20 većih komada jezgri oraha, ja sam koristila cijele polovice da se lijepo osjeti okus oraha. 150 gr oraha za posipanje sameljite i ostavite sa strane.
Limun ocijedite i ostavite sa strane. Pivo neka bude sobne temperature, zagrijte ga ukoliko je potrebno.
U veću posudu stavite brašno, prašak za pecivo, šećer, 50 gr mljevenih oraha i sol pa promiješajte kuhačom.
Dodajte pivo i ulje pa sve zajedno promiješajte prvo kuhačom, a zatim kratko rukama. Smjesa ne smije biti previše ljepljiva niti tvrda već mekana i podatna za izradu. Osjetit ćete pod rukama kada bude taman.
Ako bude previše ljepljiva, dodajte još 50 gr brašna.
Sada upalite pećnicu na 200°C i pripremite veliki lim za pečenje koji obložite papirom za pečenje.
Od smjese trgajte komade cca 40-45 gr, oblikujte kuglice, stisnite između dlanova da dobijete mali krug i u sredinu stavite pola jezgre oraha.
Zatvorite rub, poravnajte taj dio i neka ostane donji tako da dobijete lijepe oblike kao pola kugle.
Poredajte na lim za pečenje, dovoljan je mali razmak, meni je svih 20 komada stalo na jedan lim za pečenje.
Pecite 25 minuta.
Za to vrijeme napravite sirup tako da u manju zdjelu stavite sve sastojke, pustite da prokuha, smanjite vatru i ostavite da kuha još 5 minuta.
Pečene krafnice izvadite iz pećnice, ostavite 5 minuta sa strane, pripremite zdjelicu sa mljevenim orasima. Krafnice i sirup trebaju biti jako topli.
Krafnice (meni su zbog veličine zdjelice stale 3 odjednom) ubacite u sirup i ostavite 20-30 sekundi sa svake strane.
Izvadite ih iz sirupa i odmah uvaljajte u mljevene orahe te slažite na tanjur za posluživanje.
Uživajte u fenomenalnom okusu pivskog tijesta i oraha, svaki zalogaj zalijte pivom Kuss die hand.
Bijeli šećer možete zamijeniti brezinim ili šećerom kokosovog cvijeta za bolju aromu. Osim limuna, za sirup možete koristiti ocijeđenu naranču.