Lazanje do danas nisu bile moje omiljeno jelo. Jednostavno nisam ljubitelj mljevenog mesa i do sada sam ih uvijek radila s mljevenom puretinom jer kao to je ukusnije meso, ali nikada nisam onako uistinu uživala u njima. Mojima je to najdraže jelo i mislim da bi ih Paula mogla jesti svaki dan. I onda se danas desilo čudo, uživala sam u svakom zalogaju. Nemam pojma kako mi do sada nije palo na pamet pripremiti ih s piletinom narezanom na kockice, posebice mesom otkoštenog zabatka koje obožavam! Zanimljivo je bilo svoje dočekati s ručkom i pustiti ih da jedu i pogađaju što je to drugačije u inače maminim najboljim lazanjama na svijetu. Nije da se hvalim, ali Paula tako kaže 🙂 Prvo su pogodili da je tijesto drugačije, a meso im se posebno svidjelo. Jedino što jedan voli više sira, drugi uopće neće sir, a treći (muž) bi svega još više. Da skratim, morate probati! Umjesto pečenog piceka s mlincima, napravite ovu inačicu koja će vas oduševiti, a tako je jednostavno za pripremu. Super su tople, hladne, a mogu se jesti i drugi dan pa imate spreman ručak kada klinci dođu iz škole i vi s posla 🙂 Tko je rekao da je piletina dosadna?!?
Recept je napravljen u suradnji s Perutnina Ptuj-Pipo d.o.o. Čakovec
Piletinu narežite na sitne kockice pa ispecite na srednje jakoj vatri. Dok se meso peče dodajte sol, papar, dimljenu crvenu papriku i češnjak u prahu.
Za to vrijeme očistite šampinjone kistom pa ih narežite na šnite.
Kada je meso gotovo (cca 15 minuta), dodajte šampinjone, sve zajedno pecite još 5 minuta i na kraju dodajte rajčicu.
Provjerite okus, odnosno, da li je potrebno dodati još začina.
Mlince namočite u vruću vodu i ostavite ih u vodi 10 minuta, a zatim ih ocijedite.
Napravite bešamel tako da u loncu na laganoj vatri otopite maslac, dodate brašno i ostavite minutu da dobije lijepu zlatnu boju.
Polako dodajte mlijeko povremeno miješajući pri čemu pazite da ne nastanu grudice (najbolje je da je mlijeko sobne temperature).
Umak će se sve više zgušnjavati, a gotov je kada bude gustoće kao otprilike smjesa za palačinke (malo gušće). Na kraju umaku dodajte sol, papar i ribani parmezan te još jednom promiješajte. Ukoliko vam umak bude previše gust, slobodno dodajte još malo mlijeka. Ne možete pogriješiti.
Sada upalite pećnicu na 200°C.
Pripremite duboki lim za pečenje ili 4 manje posude za pečenje lazanja.
Svaku posudu namažite maslacem (dno i stranice) pa slažite lazanje tako da prvo na dno stavite mlince, zatim smjesu od mesa i šampinjona, bešamel i ribani sir.
Od ove ćete smjese dobiti tri reda mlinaca s dva reda mesa, bešamela i sira.
Na kraju sve prelijte bešamelom i ribanim sirom.
Ako vam slučajno bude premalo bešamel umaka, lazanje možete preliti kiselim vrhnjem (milleram 300 ml) u koje ste umiješali jedno jaje.
Lazanje pecite 30 minuta, odnosno, dok na vrhu ne dobiju lijepu, zlatnu, hrskavu koricu.
Mesu, osim šampinjona, možete dodati još povrća po želji (sitno rezanu svježu papriku, ribane tikvice i sl.) Mlinci će vam biti ljepljivi pa nemojte izgubiti strpljenje, samo ih polako slažite u redove kako možete, bitno da pokrijete cijelu posudu.