Draga gospodo, predstavljam vam lepinje „par excellence“ napravljene od mekog, hrskavog pivskog tijesta s mesnim, kremastim punjenjem.
E da, golicaju maštu i znam da mame na isprobavanje, posebno u ove ljetne dane kada se uz njih možete okrijepiti prefinim Hendrix pivom! Dođe mi da unajmim štand i pečem ih za sve vas koji volite pivo, finu klopu i pravi ste gurmani u duši.
Možda nešto i bude od toga…
Hendrix pivo nastalo je u čast simbolu spoja zagrebačke tradicije i urbane kulture, Hendrixovom mostu. Precool ideja Pivovare Medvedgrad koja je skuhala ovaj lagani lager obogaćen egzotičnim hmeljevima s Novog Zelanda kako bi nas razmazila. Mene je oduševio, volim ta lagana, pitka piva koja osvježavaju, dobro mirišu i na mene djeluju inspirativno, tako i nastaju sva ova „pivska“ jela kojima vas obasipam.
Ako čitate ovaj tekst znači da sam vas zaintrigirala pa prestajem s filozofijom i pozivam vas da krenete u isprobavanje, iznenadite svoje i nepce svojih prijatelja, uživate u druženju i nazdravite dobro ohlađenim Hendrixom. Pivili!
Recept je napravljen u suradnji s Pivovarom Medvedgrad
U veliku zdjelu stavite 350 gr brašna, a 20 gr ostavite sa strane u maloj posudi.
U drugoj dubljoj zdjeli pomiješajte pivo i ulje.
Sada u mješavinu s pivom dodajte prvo polovicu brašna, dobro promiješajte pa dodajte ostatak od 350 gr brašna, sol, šećer i kvasac. Miješajte još par minuta kuhačom.
Zamijesite loptu tijesta koja će biti malo ljepljiva.
Na kuhinjsku ploču stavite onih 20 gr brašna i umijesite loptu tijesta rukama. Zatim prebacite u posudu, pokrijte krpom i ostavite da stoji 45 minuta.
Za to vrijeme pripremite nadjev.
Prvo ogulite luk i narežite na kockice pa prepecite na malo ulja.
Dodajte meso i začine, zalijte pivom i dinstajte 15 minuta, odnosno dok pivo ne ispari.
Kada pivo ispari, mesu dodajte mascarpone, promiješajte i pirjajte na najmanjoj vatri još 10 minuta.
Ostavite sa strane da se hladi i probajte da li je potrebno dodati još začina po vašem ukusu.
Tijesto sada premijesite rukama na kuhinjskog ploči koju ste lagano posipali brašnom i podijelite u 10 jednakih loptica.
Svaku lopticu razvaljajte valjkom na jednake veličine. Predlažem da dvije po dvije loptice razvaljate jer ćete od dvije dobiti jednu punjenu lepinju.
Na prvu razvaljanu lopticu dodajte smjesu od mesa i sira (pazite da smjese ostane dovoljno za ostale 4 lepinje). Na smjesu mesa dodajte 2 listića sira.
Sada preklopite drugom razvaljanom lopticom i stisnite rubove prstima pa rub tanko presavijte prema gore uz čitavi kruh lepinje. Presavijeni dio ruba stisnite vilicom cijelom dužinom.
Na srednje jaku vatru stavite grijati tavu pa dodajte malo ulja i punjenu lepinju na način da gornji dio lepinje čiji ste rub stisnuli vilicom okrenete na tavu prema dolje.
Pecite ukupno s obje strane cca 5 minuta uz stalno okretanje rukama u krug dok lepinja ne dobije lijepu boju.
Ponovite postupak s ostalim lepinjama, treba ih biti ukupno 5.
Malo ohladite i poslužite uz dobro ohlađeno Hendrix pivo.
Puretinu možete zamijeniti bilo kojim drugim mljevenim mesom po izboru. U nadjev na kraju možete dodati tabasco ili sušene rajčice.