U Zagrebu je dobrano upeklo proteklih dana zbog čega smo disali na škrge, a jeli samo navečer i to sve moguće verzije salata. Ova je kombinacija još jedan dokaz kako najbolja jela nastaju kada doslovno pomiješaš sve što imaš doma ili što ti je ostalo u hladnjaku. I tako smo svaku večer kombinirali razno povrće s piletinom koja je idealna za ljeto i za jela “na brzaka”. Malo je falilo da jednu večer u salatu ubacim i hladnu lubenicu 🙂
A ako se pitate od kuda ideja da pečene paprike stavim u salatu, sad ću vam ispričati. Prije 2 tjedna smo slavili Paulin sakrament Sv. Potvde i uz meso na roštilju, prilog su bili zapečeni grah i pečene paprike. Što mislite, što sam jela? Pečene paprike naravno jer sam ih se toliko zaželjela da ih sada jedem svaki dan i stavljam u sve. Sad se spremam napraviti od njih i namaz pa uskoro slijedi recept!
Vi naravno korak s pečenim paprikama možete preskočiti i u salatu ubaciti samo svježe, ali vas upozoravam da to baš i nije pametna ideja jer baš one daju poseban “šmek” cijeloj kombinaciji. Znam da oko njih ima posla ali vjerujte mi da se isplati. Ispecite u pećnici malo veću količinu, ogulite i mirni ste nekoliko dana. Sve u svemu, ova će salata postati glavna zvijezda vašeg ljeta gdje god bili, a fešte će bez nje postati nezamislive! Uživajte! p.s. ovaj vam recept pišem na plaži uz kavicu jer godišnji je počeo, a doma me čeka zdjela ohlađene salate 😉
Recept je napravljen u suradnji s Perutnina Ptuj-Pipo d.o.o. Čakovec
Pileći file skuhajte u vodi ili ispecite na tavi. Ako ga kuhate, začine dodajte tek kada salata bude gotova. Ako pečete, meso marinirajte prije sa soli, paprom, češnjakom u prahu i dimljenom mljevenom paprikom.
Papriku ispecite na tavi pa ogulite. Lakše ćete je oguliti ako nakon pečenja poklopite na nekoliko minuta, para će omekšati koru. Oguljenu papriku narežite na kockice.
Grah iz konzerve ocijedite i operite pod mlazom vode.
Ljubičasti luk ogulite i narežite na kockice, a mladi luk operite i narežite na kolutove.
Kuhani ili pečeni file narežite na kockice, dodajte papriku, kukuruz, grah, ljubičasti luk, vrhnje, majonezu i začine.
Dobro promiješajte, ukrasite mladim lukom i poslužite uz tortilja čips ili u listovima salate kao light verziju.
Umjesto pečene paprike možete koristiti svježu, a u salatu još možete dodati sir narezan na kockice (npr. feta) i bilo koje svježe povrće koje volite. Tortilja čips možete kupiti ili sami ispeći gotove tortilje na tavi pa ih natrgati. Ako želite light verziju salate, umjesto vrhnja i majoneze možete koristiti grčki jogurt pomiješan s malo senfa.