Ove sam godine rekla da neću ranije peći kolače, ali što sam rekla to sam i porekla. Razlog je jednostavan, nisam izdržala jer je Internet prepun ideja, a i tražili ste neke jednostavne recepte. Prvi u nizu jednostavnih, a ukusnih su medenjaci. I to baš ovakvi, okrugli i obični, bez dodatnog posla što sigurno neće utjecati na njihovu popularnost. Upozoravam vas da ih ne stavljate na stol kao ja jer drugi dan neće biti niti jednog. Morala sam ih spremiti u kutiju i sakriti od sebe same jer su prava mala napast 😉 Ili jednostavno napravite odmah duplu smjesu i problem riješen. Neka nam svima i ovaj Božić bude sladak i meden!
Maslac i jaje izvadite iz hladnjaka, neka budu sobne temperature. Ukoliko nemate vremena ranije izvaditi maslac, naribajte ga što će ga brže omekšati.
Sve suhe sastojke stavite u zdjelu, a zatim dodajte maslac, med i razmućeno jaje. Rukama umijesite tijesto koje zatim umotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku minimalno 60 minuta, a možete i preko noći.
Pećnicu upalite na 180°C, a na lim za pečenje stavite papir za pečenje.
Smjesu izvadite iz hladnjaka i rukama zagrabite količinu za kuglicu željene veličine pa poredajte na lim za pečenje uz dovoljno razmaka. Prostora ne treba previše ali neka bude dovoljno jer će se medenjaci tijekom pečenja napuhnuti.
Pecite ih 10 minuta ukoliko su male kuglice, a 15 minuta ukoliko ste napravili velike. Znat ćete da su gotovi kada rub na dnu medenjaka postane tamno smeđe boje. Ohladite ih prije posluživanja.
U smjesu možete dodati i kakao pa će medenjaci dobiti drugačiji okus. Također, ukoliko nemate ili ne želite koristiti gotovu smjesu začina za medenjake, dodajte samo cimet i muškatni oraščić. I ja tako više volim jer mi gotove smjese imaju previše đumbira. Kad su gotovi, medenjake možete posipati šećerom u prahu, smeđim ili bijelim.