Moja kćer obožava ovo jelo zbog čega je dosta često na našem stolu. Ponekad špagete zamijenim pireom, ali rijetko jer su brže gotove od krumpira i Paula ih može sama skuhati. Ono što mi olakšava jest to da uvijek u škrinji imam spremne mesne okruglice i umak od rajčice. Jednom mjesečno napravim pripremu, napunim škrinju i uvijek sam spremna za razne kombinacije. Dobra organizacija je sve 🙂
Mlijeko zagrijte da bude toplo i njime prelijte natrgan kruh koji se stavili u zdjelu. Promiješajte, ocijedite i prebacite u drugu zdjelu.
Ocijeđenom kruhu dodajte meso, jaje, sol, papar i dobro promiješajte rukama. Oblikujte manje okruglice jednake veličine i ispecite na tavi s malo ulja, na srednjoj vatri, sa svih strana.
Stavite litru vode u zdjelu da se grije. Svježu rajčicu zarežite na vrhu u križ (donjem dijelu rajčice), ubacite u kipuću vodu i kuhajte 1 minutu. Kada se kožica počne odvajati izvadite, ogulite, odstranite srčiku i narežite na sitne komade.
Za umak narežite luk i češnjak te naribajte mrkvu. Luk pirjajte na ulju 10 minuta, dodajte ribanu mrkvu pa pirjajte još 10 minuta. Dodajte češnjak i kockice rajčice, pirjajte 5 minuta pa dodajte narezane pelate zajedno sa sokom. Dodajte sol i šećer pa kuhajte još 5 minuta.
Ubacite mesne okruglice i prokuhajte sve zajedno 10 minuta. Dok se okruglice kuhaju, skuhajte špagete prema uputama na pakiranju. Poslužite toplo.
Mljevenu puretinu možete zamijeniti junetinom ili mljevenim mesom, postupak je isti samo što ja više volim okus puretine, nekako je s puretinom jelo laganije. Umjesto kruha i mlijeka možete koristiti prezle u kom slučaju navedenu količinu kruha i mlijeka zamijenite sa 50 g prezli. Ukoliko nemate vremena za domaći umak, kupite rajčicu u tetrapaku i pelate pa sve zajedno pomiješajte u zdjeli za kuhanje okruglica i začinite solju i paprom. Ovu količinu možete imati i za 2 dana, samo ostavite u hladnjaku. Možete napraviti više mesnih okruglica pa ih zamrznuti :-)