Prije nešto manje od godinu dana za Slano&Slatko Večernjeg lista pripremala sam recepte za jela s pivom. To su bili dani! Isprobavali smo, igrali se, dobro jeli, popravljali i ponavljali, a najviše me oduševio sendvič s pancetom u glazuri od piva. Od tada pancetu jedem najčešće na taj način, kao snack ili u sendviču, a gosti su uvijek oduševljeni 🙂
I onda mi je sinulo! Pa zašto ne bih taj prefini umak iskoristila za omiljene okruglice?! I tako je nastao ovaj recept koji nas je oduševio je već znate, obožavam tamno pivo stout od kojeg radim i najukusniju tortu na svijetu, Čokobiru. Ono najljepše kod kuhanja s pivom jest što vam uvijek ostane dovoljno za zaliti ručak ili desert 🙂
Umak je sladak pa ga možete zaljutiti omiljenim papričicama, samo pripremite dovoljno piva da ugasite žeđ!
Luk naribajte, a češnjak jako usitnite ukoliko koristite svježi. Peršin narežite na sitno.
U zdjelu stavite meso, dodajte jaje, luk i češnjak, začine, krušne mrvice i 1 žlicu vruće vode te dobro promiješajte rukama.
Smjesu pokrijte folijom te ostavite u hladnjaku pola sata i za to vrijeme pripremite umak.
U tavu stavite med i na laganoj vatri ga otopite. Zatim dodajte pivu pa sve dobro miješajući povežite i nastavite kuhati na laganoj vatri dok se smjesa ne reducira tj. smanji za cca pola i postane gušća.
Maknite s vatre i dodajte senf i dalje miješajući da se senf potpuno otopi i poveže sa smjesom meda i piva.
Umak ostavite sa strane i napravite male okruglice od smjese mljevenog mesa.
Okruglice na malo ulja prepecite sa svih strana, a zatim im dodajte pripremljeni umak. Još 1-2 minute sve zajedno kuhajte, dobro promiješajte i poslužite uz ostatak piva.
Ukoliko volite slatko-ljute kombinacije, u umak od piva na kraju možete dodati malo ljute paprike.