Mille Feuille jedan je od najboljih i najpoznatijih francuskih deserata, a u prijevodu znači 1000 listova. Sada sam ga napravila prvi put i oduševljena sam! Na prvu vam se čini kao da jedete kremšnite, ali s voćem je totalno drugačiji dojam. Kažu da je originalni kolač zapravo bez voća, samo slojevi kreme i lisnatog tijesta, a sve drugo su inačice što znači da bi i ova moja varijanta bila inačica najpoznatijeg kolača. Kako god, inačica ili ne, vi ionako možete napraviti verziju koja vama najviše odgovara. S voćem ili bez, sa šlagom, na 2 kata, 3 ili više J Ono što je sigurno jest da će vas dobro osvježiti u ove ljetne dane i nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Upalite pećnicu na 200°C i pripremite veliki plitki lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje.
Tijesto raširite, izrežite krugove promjera 7 cm (možete pomoću tanjurića ili zdjelice koji imaju takav promjer). Tijesto stavite na lim za pečenje, samo pazite da razmak između krugova bude barem 2 cm.
Tijesto zatim izbockajte vilicom, pokrijte silikonom i pecite 10 minuta.
Zatim izvadite iz pećnice, maknite silikom, pospite šećerom pa vratite u pećnicu još 5 minuta. Pečene kore ostavite da se ohlade.
Za to vrijeme mlijeko i vrhnje stavite grijati na laganu vatru, a u posebnoj zdjeli pomiješajte žumanjke, šećer, vanilin šećer, škrobno brašno i par žlica mlijeka koje ste odgrabili iz zdjele u kojoj se griju mlijeko i vrhnje.
Jako zagrijanom mlijeku i vrhnju (skoro do vrenja) dodajte smjesu žutanjaka, smanjite vatru na najmanje i miješajte dok se ne zgusne.
Smjesu ostavite sa strane da se malo ohladi pa ju stavite u slastičarsku vrećicu i zatim u hladnjak da se ohladi do kraja.
Ohlađenu kremu špricajte na svaki krug tijesta u puno malih hrpica na koje složite jagode i sve ponovite još jednom dok na svakom kolaču ne budu 2 kata, odnosno, 2 sloja tijesta, kreme i jagoda.
Poslužite posipano mljevenim šećerom i po želji ukrašeno šlagom.
Umjesto jagoda možete koristiti bilo koje voće po želji. Kremu možete napraviti i dan ranije da se dobro ohladi, pogotovo ako čekate goste, imat ćete manje posla i stresa prije nego dođu. Lisnato ispecite na dan kada planirate poslužiti desert da ne omekša i ne pokvari dojam.