Muffini od heljde, mrkve i špinata

( 0 od 5 )
Loading...
  • 12 komadaBroj osoba
  • 25 mVrijeme pripreme
  • 20 mVrijeme kuhanja
  • 45 mGotovo za
Ispiši recept

Heljda je dobro poznata namirnica koja je postala popularna zahvaljujući svojem visokom sadržaju minerala i antioksidansa. Osim 6 grama proteina, 4,5 grama vlakana i čak 33 grama ugljikohidrata heljda sadrži i mnoštvo zdravih hranjivih sastojaka te je zbog toga izvrstan saveznik u održavanju zdravlja srca, a pomaže i u mršavljenju te upravljanju dijabetesom.
Osim što je ukusna, jeftina je i od nje možete napraviti mnoštvo raznih jela.
Ne sadrži gluten zbog čega je prihvaćena među ljudima koji imaju celijakiju.
Jednostavna je za pripremu, a koristiti ju možete u slanim i slatkim jelima. Kuhana u hladnjaku može stajati 3 dana. Možete ju koristiti primjerice u smjesi za sarmu umjesto riže, a možete ju dodati u juhe, popečke ili kobasice.
Kod nas doma je često na stolu u raznim kombinacijama, a ovi su nas muffini apsolutno oduševili. Umjesto špinata možete dodati blitvu i poigrati se začinima prema svom ukusu.

Sastojci

  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +

PRIPREMA

  • Prvi korak

    Heljdu operite pod mlazom hladne vode i stavite kuhati u omjeru 1:2 (na 100 gr heljde staviti 200 ml vode). Kada voda proključa, kuhajte 15 minuta.

  • Drugi korak

    Špinat kratko blanširajte u vrućoj vodi. Vodu stavite da zakipi i zatim ugasite vatru pa ubacite špinat. Ocijedite ga i ostavite da se malo ohladi.

  • Treći korak

    Za to vrijeme narežite luk, a mrkvu sitno naribajte.

  • Četvrti korak

    U zdjeli razmutite jaja, dodajte kiselo vrhnje pa dobro promiješajte.

  • Peti korak

    Kalupe za muffine namažite maslacem.

  • Šesti korak

    Upalite pećnicu na 180°C.

  • Sedmi korak

    Kuhanoj heljdi dodajte špinat, luk i mrkvu pa dodajte pola mješavine jaja i kiselog vrhnja.

  • Osmi korak

    Dodajte sol, papar, češnjak u prahu i ribani parmezan.

  • Deveti korak

    Napunite kalupe (ne sasvim do vrha) pa na vrh svakog dodajte žlicu preostale mješavine jaja i kiselog vrhnja.

  • Deseti korak

    Pecite 20 minuta.

  • Jedanaesti korak

    Ohladite, izvadite iz kalupa i prije posluživanja pospite sa još malo ribanog parmezana.

Savjet

  • Heljdu možete skuhati i dan ranije čime ćete skratiti vrijeme pripreme muffina. Inače, kada kuhate heljdu, možete skuhati više pa ju tako kuhanu možete koristiti kao prilog ili u salatama. Muffine obavezno ohladite barem 15 minuta prije nego što ih želite poslužiti jer ćete ohlađene lakše izvaditi iz kalupa.

Ostavite komentar

Call to action banner image
x

Lost Password