Evo još jedne fenomenalne ideje kako iskoristiti tikve koje imate kod kuće. Ja sam se dobro opremila domaćim tikvama i sada ih treba potrošiti pa isprobavam, smišljam, kuham, pečem i pišem da mogu s vama podijeliti. Ovi muffini su odlični, a posebno me veseli što možete napraviti „običnu“ i „zdraviju“ varijantu pa tko voli nek’ izvoli! Ja volim i probala sam obje varijante pa javljam da jednostavno ne znam koja je finija 🙂 Znate da tikvu možete spremiti u škrinju i koristiti je kad’ god vam dođe želja? Divota! Jednostavno, jeftino, a ukusno i zdravo! 3,2,1 pecite!
Uključite pećnicu na 180°C. Kalupe za muffine namažite maslacem i u svaki stavite papirnatu košaricu. Ostavite sa strane.
Tikvu operite, prepolovite, odstranite koštice pa je narežite na kockice. Stavite u zdjelu i dolijte vode samo da prekrije tikvu, kuhajte cca 20 min, odnosno, dok ne omekša. Kuhanu tikvu ocijedite, a zatim usitnite u blenderu ili štapnim mikserom. Ukoliko ćete koristiti blender, obavezno dodajte 1 dcl vode, a zatim usitnite.
U posebnu zdjelu pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet i šećer. U drugoj zdjeli pjenasto miksajte jaja, zatim dodajte mlijeko, ulje i pire od bundeve. Dobro promiješajte.
Smjesi s jajima postupno dodavajte suhu smjesu lagano miješajući dok se svi sastojci ne sjedine.
Košarice za muffine napunite smjesom do ¾ (skoro do vrha), pospite sjemenkama i pecite 20 minuta. Poslužite tople ili hladne. Odlični su i dan poslije.
Oštro brašno iz recepta možete zamijeniti pirovim brašnom, a bijeli šećer brezinim ili šećerom kokosovog cvijeta kako biste dobili zdravu varijantu muffina. Ulje također možete zamijeniti kokosovim, a obično mlijeko onim od badema ili nekim sličnim. Što se pak tikve tiče, ne mora biti isključivo hokaido tikva, može i bilo koja druga koju volite ili imate kod kuće.