Dragi moji pripremite se jer nakon što probate ovaj biskvit za muffine, više nećete poželjeti ni jedan drugi. I baš dostojanstveno nose naziv muffin koja riječ dolazi od francuske riječi ‘moufflet’, što se odnosi na kruh, mek i podatan.
Tako su meki i podatni, dodala bih i sočni, da je vjerujte mi kalup od 12 komada premalen. Odmah poduplajte smjesu i ispecite više, znam iz iskustva!
A tajna ovih sočnih muffina je upravo u pivu. Aroma je to neobjašnjiva, razumjet će svi koji vole Agram Stout i koji su ikada sparivali baš ovo pivo s čokoladom. Ludilo!
Iako u ovoj smjesi za muffine nema čokolade, već samo kakao, dojam je kao da jedete baš aromu čokolade.
Pisala sam već o aromama ovog piva, ali još malo dojmova nije na odmet. Gusti je to i kremasti stout, neodoljivog okusa prženog slada i ječma, bogate arome te ugodne slatkoće. Pazite se, izaziva zazubice! Jedina mu je mana što je dostupan od veljače pa ga svake godine čekam kao ozebli sunce. Požurite u šoping dok ga još ima i uživajte u ovoj neodoljivoj kombinaciji. I ne zaboravite najvažnije, svaki zalogaj zalijte gutljajem piva!
Recept je napravljen u suradnji s Pivovarom Medvedgrad
Upalite pećnicu na 180°C i pripremite kalup za muffine u koji stavite papirnate košarice.
Na sasvim laganoj vatri stavite topiti maslac.
U dubljoj posudi umutite mikserom jaje i šećer, dodajte aromu vanilije i kiselo vrhnje pa još umutite 1 minutu.
Kada se maslac otopi do kraja, dodajte pivo i ostavite na laganoj vatri 1 minutu da zamiriši.
Za to vrijeme smjesi od šećera i jaja dodajte brašno, kakao i sodu bikarbonu.
Zatim dodajte maslac i pivo te dobro promiješajte mikserom na najmanjoj brzini.
Smjesu podijelite u kalup za muffine i stavite peći 30 minuta.
Dok se muffini peku, pripremite kremu od sira tako da prvo lagano istučete slatko vrhnje (ne smije biti previše čvrsto), dodate šećer i sirni namaz pa još jednom dobro promiješate mikserom da dobijete kremastu smjesu.
Smjesu od sirnog namaza stavite u vrećicu za šlag i u hladnjak dok se muffini hlade.
Ohlađene muffine ukrasite ohlađenom kremom i poslužite uz pivo.
Muffine čuvajte u hladnjaku jer je krema najukusnija kada je dobro ohlađena. Vidjet ćete da će biskvit od muffina drugi dan biti najsočniji. Ukoliko imate volje, možete ih i napuniti kremom.