Ideju za Naan dobila sam od Mirjane Marčinko Šmit s bloga Od slatkoga slađe! Izvorni recept je njezin, a ja sam željela napraviti zdravu varijantu ovog kruha, sa zdravim namirnicama i u Delimano fritezi na vrući zrak! Stoga Vam na dnu recepta predlažem da originalne sastojke zamijenite onim zdravijim, posebno vi koji ne smijete konzumirati gluten.
Naan je indijski “plosnati” kruh s kvascem koji se peče u jako ugrijanoj tandoor peći. Izuzetno ukusan i praktičan za mnoga jela i prilike, često se nalazi na jelovniku i u domovima našeg podneblja. Pečeni naan obično se premazuje rastopljenim maslacem te se poslužuje uz sve moguće oblike indijskih umaka. Doista ga nije teško napraviti i jako je ukusan. Mi ga jedemo samog što vam dovoljno govori o okusu, nije potreban nikakav umak, tijesto je hrskavo i podsjeća na “poderane gaće” iz djetinjstva (samo podsjeća, nema veze s poderanim gaćama).
U originalnom receptu od osnovnih namirnica potrebno vam je brašno, ulje, voda i kvasac.
Iako su naša nepca navikla na pečeni naan u tavi na malo ulja, ova zdrava varijanta nimalo okusom ne zaostaje za originalom, a heljdino brašno me ugodno iznenadilo!
Pripremite mikser, a jogurt izvadite iz hladnjaka.
Sve suhe sastojke stavite u zdjelu od miksera i promiješajte žlicom.
Dodajte ulje i jogurt sobne temperature. Miješajte mikserom i dodajte vode koliko je potrebno da se dobije glatko tijesto.
Umijesite tijesto do kraja mikserom ili rukama, pokrijte i ostavite 60 minuta.
Tijesto izvadite iz posude i razdijelite na 8 jednakih dijelova. Svaki dio rukama ili valjkom oblikujte prema želji.
Pecite na jako zagrijanog tavi lagano premazanoj masnoćom po 2 minute sa svake strane. Servirajte toplo.
Zdravu varijantu naana možete napraviti tako da bijelo brašno zamijenite heljdinim integralnim, a ulje koristite maslinovo! Još zdraviji način pripreme je u Delimano fritezi na vrući zrak, bez trunke masnoće. U ovom slučaju pazite da oblik kruha napravite prema dnu delimano friteze.