Kada ti se jede slatko po paklenim vrućinama onda izmišljaš sve i svašta, samo da bude brzo gotovo, da ne pališ pećnicu i koristiš isključivo sastojke koje imaš kod kuće jer odlazak do dućana je nezamisliv. E da, tako izgleda ljeto u gradu. Pa si mislim kad već sve gori (doslovno imam osjećaj da gori asfalt), neka gori i kod mene s desertom.
Baš razmišljam o tome kako ljeti (kao) imamo manji apetit. Imamo, ali ne baš toliko manji jer kada ste doma pod klimom i nije vam vruće, jesti možete kao da je jesen ili zima. Slažete se? Na moru sam pak gladna od kupanja i plivanja, nikako na zelenu granu s tim apetitom.
No, vratimo se na kuglice. Vi koji uvijek kod kuće imate orašaste plodove i datulje, znate o čemu pričam, savršenstvo za tren oka. Vi koji nemate, promijenite navike jer su orašasti plodovi zdravi (samo paziti na količine), a primjerice datulje ili pasta od datulja koja mi je draža, spasit će vas kada imate jaku želju za slatkim. Odrežete komadić paste i zasladite se, vjerujte instant pomaže.
Treba vam dobar blender i malo strpljenja za izradu kuglica što možete uvaliti i djeci te ih usput zabaviti, win win situacija!
Upalite pećnicu na 180°C i pripremite lim za pečenje pizze koji obložite papirom za pečenje.
Na lim za pečenje stavite indijske oraščiće i lješnjake pa pecite 10 minuta.
Izvadite iz pećnice i lješnjake ogulite. Ovaj korak možete preskočiti tako da kupite već pržene i oguljene lješnjake u kom slučaju ih zajedno sa indijskim oraščićima samo zagrijte u tavi prije stavljanja u blender (u ovom slučaju ne treba koristiti pećnicu).
Lješnjake i indijske oraščiće stavite u blender, dodajte očišćene datulje. Ako koristite pastu od datulja, samo je narežite na sitnije komade.
Sve zajedno blendajte dok ne dobijete lijepu povezanu smjesu.
Oblikujte kuglice, ohladite i poslužite.
Kuglice možete kao ja uvaljati u kokos ili u otopljenu čokoladu po želji. Također, u sredinu svake kuglice možete staviti jedan lješnjak ili indijski oraščić.