Kolači mog djetinjstva su upravo ovakvi, biskvitni s voćem i bacaju me u trans te vraćaju u dane bezbrižnosti i lakoće.
Tko se sjeća (generacijo moja :-)) tada su mjere bile čaše od jogurta pa je gotovo svaki kolač bio „kolač na čaše“, jednostavan i gotov za tren. Dok bismo se kupali ili raskomotili nakon škole, sjeli s prijateljima i malo popričali ili samo izrekli da nam se jede baš taj kolač, mama bi se za tren stvorila s tanjurom, a cijela kuća bi mirisala.
Još uvijek se čudim, a znam da su majke čarobnice Ovo da smo čarobnice podsjetilo me na jedan događaj dok je sin bio malen, čak mislim da nije krenuo u osnovnu školu. Igrao se s prijateljem u sobi i loptom su lupali u zid, a ja sam iz boravka vikala da ne lupaju loptom iako zapravo nisam vidjela što rade. Ali poznajem zvuk i znam otprilike 🙂
Tada je moj Lovro upozorio prijatelja da pazi što radi jer njegova mama vidi i kroz zidove. Umrla sam od smijeha i tu sam moć imala još neko vrijeme dok me nije skužio 🙂 Tada sam, dok su se dečki igrali, ispekla kolač i pozvala ih da omaste brk, a oni su zaključili da sam i čarobnica (osim što sam vidovita) jer kako se kolač mogao tako brzo stvoriti na stolu 🙂
Tako sam ja reagirala kada sam fotku ovog kolača vidjela kod kolegice s instagrama Milinkuvar, odmah je za mene bila čarobnica, a ja sam isti dan napravila kolač i vratila se u djetinjstvo. Moram priznati da je i mojima doma ovo jedan od dražih, jednostavan, a ukusan i sočan. Moja je varijanta s brezinim šećerom, ostalo je isto pa original možete potražiti na njezinom profilu.
Pećnicu upalite na 180°C i pripremite lim za pečenje cca 20x30 cm koji obložite papirom za pečenje.
Otopljeni maslac (najbolje je otopljen na sobnoj temperaturi) i jaja istucite mikserom pa zatim lagano mješajući mikserom na najmanjoj brzini dodajte jedno po jedno jaje.
Za to vrijeme naribajte koricu limuna i iscijedite sok pa dodajte smjesi jaja i maslaca, dodajte brašno, kiselo vrhnje, soda bikarbonu i prašak za pecivo.
Sve još jednom dobro promiješajte mikserom i stavite u lim za pečenje.
U drugoj posudi promiješajte sve sastojke s mascarpone sirom pa stavite u lim za pečenje preko prve smjese za tijesto.
Sada po cijeloj smjesi rasporedite borovnice ili koje već šumsko voće imate.
Pecite sat vremena, ohladite i poslužite.
Prije posluživanja možete posuti šećerom prahu, a poslužiti možete s voćnim preljevom.
Kolač je puno bolji kada se potpuno ohladi pa budite strpljivi iako znam da je teško Ova je varijanta s borovnicama, a vi možete dodati bilo koje šumsko voće, smrznuto ili svježe. Kod posluživanja možete dodati kuglicu sladoleda od vanilije (provjereno najbolje paše) i čašu muškata.