Ovaj nam je kolač uljepšao nedjelju! Cijela je kuća mirisala prvo dok su se jabuke kuhale, a zatim dok se kolač pekao i polako su nam rasle zazubice. Sočan je i ukusan zbog čega nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Recept sam pronašla kod IG frendice Bezglutenska radost, samo sam napravila svoju verziju s brašnom koje sam imala doma i brezinim šećerom koji inače koristim kod izrade slastica. Odlučila sam da ćemo ovaj kolač raditi i na slatkim radionicama blagdanskih kolača jer zaslužuje biti na stolu u najljepšem mjesecu u godini. Probajte i uživajte!
Jabuke operite, ogulite, narežite na kockice pa zajedno sa šećerom, cimetom i malo vanilije stavite kuhati. Vode neka bude taman da pokrije jabuke. Kuhajte dok jabuke ne omekšaju.
Otopite kokosovo ulje, a lješnjake sameljite.
Kada su jabuke kuhane, upalite pećnicu na 180°C i pripremite kalup za pečenje torte promjera 20 cm koji premažite maslacem i pospite smeđim šećerom.
Jaja i šećer istucite mikserom dok smjesa ne bude bijela. Dodajte kokosovo ulje i ekstrakt vanilije pa još malo promiješajte mikserom.
Sada dodajte brašno, mljevene lješnjake, prašak za pecivo pa promiješajte još minutu-dvije mikserom.
Pola smjese za biskvit istresite u kalup, na nju stavite pola jabuka (ja sam ih vadila šupljikavom žlicom da ocijedim vodu), prekrijte ostatkom smjese i na vrh stavite preostale jabuke.
Pecite 50 minuta, ohladite i poslužite.
Od brašna možete koristiti koje želite, ne mora nužno biti integralno, a šećer također može biti običan. Poslužiti možete sa šlagom, otopljenom čokoladom ili samo posuti mljevenim lješnjacima.