Mislim da nema kuće u kojoj se ovaj namaz, bilo kupovni ili domaći, barem jednom nije našao na stolu.
Zdrav, ukusan, jednostavan, brzo gotov, dovoljno je razloga da ga pripremite i uživate bez grižnje savjesti. Kod nas je uživanje zagarantiramo barem jednom tjedno i to obično za doručak. Dok pijemo kavu, pogledamo se i znamo što slijedi, palim blender i namaz je gotov za 5 minuta. Tajna je u tome da kod kuće uvijek imam slanutak u konzervi, tahini pastu, bučino ulje i bučine koštice.
Jer pravi smo hedonisti kada je riječ o bučinom ulju i uvijek biramo domaće, po mogućnosti hladno prešano, uvijek iz Štacuna od https://zagorci.com/stacun/
Već znate da smo ljubitelji prirodnih blagodati pa ovaj praktični sastojak koristimo svakodnevno, ne samo zbog okusa već i zbog metaboličkog i fiziološkog zdravlja.
Ulje sadrži bjelančevine, ugljikohidrate, minerale, esencijalne masne kiseline, vitamine grupe B, vitamin C te obiluje vitaminom E.
Istraživanja kažu da vrlo pozitivno djeluje na prostatu, regulira mokrenje i smanjuje bolove uz korištenje barem žlice ulja dnevno. Čitala sam da u nekim zemljama kao što su Bugarska, Rumunjska, Turska i Ukrajina gotovo da nema bolesti prostate jer su tamo bučine sjemenke dio redovite prehrane.
Ubacite ih u omiljenu salatu, posipajte po najdražoj krem juhi, grickajte za vrijeme filma https://pricejednekuhace.hr/recept/hrskavi-slanutak/
dodajte hummusu ili ih sameljite i ubacite u sladoled od burbon vanilije.
Uživajte u novim okusima, polako uvodite ove namirnice i pratite kako će vam tijelo biti zahvalno!
Ukoliko pripremate suhi slanutak, namočite ga u vodi preko noći (idealno 12 sati) pa dobro isperite i skuhajte u slanoj vodi cca 20-30 minuta. Što je duže namočen u vodi, to je vrijeme kuhanja kraće. Kuhani slanutak procijedite i ostavite 1 dcl vode u kojoj ste ga kuhali.
Ukoliko koristite slanutak iz konzerve, jedan ocijedite, a drugi ostavite s tekućinom.
Limun ocijedite pa ubacite u blender, dodajte ocijeđeni slanutak, slanutak s tekućinom, maslinovo ulje, pastu od sezama, sol, češnjak u prahu i bijeli papar.
Sve dobro promiješajte dok ne dobijete kremastu strukturu.
Provjerite da li je potrebno dodati još soli ili maslinovog ulja.
Bučine koštice zagrijte na suhoj tavi dok ne počnu pucketati, tako ćete im pojačati okus i miris.
Hummus prebacite u zdjelu za posluživanje, posipajte chilli papričicama, pečenim bučinim košticama i bučinim uljem.
Poslužite uz prepečeni kruh ili zagrijane hrskave tortilje koje natrgajte na komade.
Dio pečenih bučinih koštica možete samljeti pa ubaciti u hummus, dodati preostale cijele koštice i lagano promiješati.