Sjemenke bundeve, ili kako ih neki nazivaju bučine golice, koriste se u medicinske svrhe već tisućama godina. Bogat su izvor magnezija, kalcija, kalija, željeza, cinka i vitamina K. Odličan su izbor za grickanje jer su bogate omega 3 masnim kiselinama koje su tijelu neophodne za održavanje zdravlja srca i reguliranje krvnog tlaka. Ja sam ih zavoljela još dok nisam znala njihovu nutritivnu vrijednost i dobrobit za zdravlje jer su me oduševile okusom. Uvijek ih imam u kući sirove, pečene i mljevene, a koristim ih kao dodatak svim obrocima u danu te nekim desertima.
Namaz od bučinih sjemenki napravljen od bučinih sjemenki i ulja OPG Sirovec koji su me oduševili kvalitetom proizvoda i tradicionalnom recepturom u proizvodnji, a sirovinu uzgajaju na vlastitom poljoprivrednom imanju.
Bučine sjemenke tostirajte (ispecite) na tavi 3 minute miješajući. Sjemenke će dobiti laganu smeđu boju i počet će „pucati“ u tavi.
Zajedno sa solju još tople sjemenke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete maslac. Prvo ćete dobiti brašno, a tek kasnije maslac. Ukoliko imate slabiji blender, svako malo ga zaustavite i promiješajte smjesu, odnosno, žlicom skinite sa stjenki blendera pa ponovite postupak.
Na kraju dodajte bučino ulje i miksajte još malo dok se sve dobro ne pomiješa.
Probajte da li je potrebno još soli ili možda ulja pa promiješajte dok ne dobijete željeni okus i teksturu.
Poslužite uz omiljeni tost ili kruh.
U namaz možete dodati chili papričice ili papar kako biste ga dodatno začinili. Čuvajte ga u hladnjaku u staklenoj posudi s poklopcem. Kod mene je najduže „preživio“ tjedan dana tako da ne znam točan rok trajanja :-)