NAMAZ OD MRKVE

( 5 od 5 )
Loading...
namaz od mrkve
  • 5 mVrijeme pripreme
  • 20 mVrijeme kuhanja
  • 25 mGotovo za
Ispiši recept

Mrkva je niskokalorična namirnica te 1 šalica mrkve sadržava samo 52 kalorije. 100 grama mrkve sastoji se od 7,6 g ugljikohidrata, 0,6 g bjelančevina, 0,3 g masti, 30 mg kalcija i 0,6 mg željeza. Osim toga, mrkva je također dobar izvor vlakana, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B6, vitamina C, vitamina K, biotina, kalija i tiamina.

Osim što je dobra za naše zdravlje, mrkva je izuzetno ukusna kako u slanim tako i u slatkim kombinacijama. Ovaj namaz od mrkve oduševit će svakog dovoljno hrabrog da ga proba te predlažem da obavezno, prije nego krenete sa blendanjem pečene mrkve i češnjaka, svakako probate tu rapsodiju okusa pa sami odlučite što vam je ukusnije. Ja se nikako ne mogu odlučiti da li da jedem samo pečenu mrkvu i češnjak ili da ipak napravim namaz. Pa tako redom, mijenjam mišljenja i uživam skoro cijele godine u ovim kombinacijama.

Ništa manje neće biti ukusan namaz od mrkve i luka umjesto češnjaka, a ova je ideja nastala slučajno kada je polaznica na tečaju zdravih obroka izjavila da ne smije jesti češnjak. Tako smo improvizirali na licu mjesta i dobili još jednu ludu kombinaciju okusa! Želim vam da se odvažite i guštate u svakom zalogaju.

Sastojci

  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +

PRIPREMA:

  • Prvi korak

    Stavite grijati pećnicu na 200°C i pripremite lim za pečenje koji obložite papirom za pečenje.

  • Drugi korak

    Mrkvu ogulite i narežite na deblje kolutove, a češnjak samo ogulite.

  • Treći korak

    Mrkvu i češnjak stavite u lim za pečenje, dodajte maslinovo ulje i začine, promiješajte te stavite peći cca 20 minuta odnosno dok mrkva ne omekša.

  • Četvrti korak

    Nakon 10 minuta pečenja provjerite vilicom da li je mrkva omekšala pa ćete procijeniti koliko se još vremena treba peći s obzirom da vrijeme pečenja ovisi o kvaliteti i veličini komada mrkve.

  • Peti korak

    Nakon toga sve sastojke stavite u blender, dodajte malo vode i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte još začina po želji.

  • Šesti korak

    Vodom regulirate gustoću namaza.

  • Sedmi korak

    Ohladite i poslužite, namaz može stajati u hladnjaku do 7 dana u staklenci s poklopcem.

Savjet

  • Umjesto češnjaka s mrkvom možete ispeći glavicu crvenog luka te po istom postupku napraviti drugačiji namaz.

Call to action banner image
x

Lost Password