Namaz od slanutka je već svima poznati namaz, ukusan i jednostavan za napraviti. Ali namaz od slanutka kuhanog u pivu je već nešto novo i zanimljivo 😉 Razlika je samo u tome što u ovoj varijanti slanutak kuhate u pivu dok ne ispari što zapravo znači da je ovo recept 2U1. Može s pivom, a može i bez 🙂 Ipak, preporučam da što prije probate ovu varijantu i neće vam biti žao! Poslužite kao predjelo na tostiranom kruhu uz fenomenalno pivo IIpu by 5th element.
Slanutak kuhajte u pivu dok pivo ne ispari. Ako ste kupili onaj u konzervi, bacite tekućinu i kuhajte u pivu. Sirovi treba namočiti dan ranije (minimalno 12h ranije) i zatim kuhati u pivu (što se duže namače, to se kraće kuha).
Kuhani slanutak stavite u blender, dodajte ostale sastojke i dobro promiješajte. Probajte da li po vašem ukusu nedostaje nekih začina pa začinite za svoj gušt
Ostavite da se ohladi i poslužite na tostiranom kruhu.
Umjesto slanutka možete koristiti leću koju treba namočiti samo ako vam se jako žuri. Inače, leća je gotova (kuhana) za cca 30 minuta. Ako i kada namačete obje namirnice neka bude dvostruko veća količina vode, a prije kuhanja ih ocijedite i operite. Uglavnom, slanutak se kuha puno duže od leće pa njega svakako predlažem namočiti barem 12 sati prije kuhanja. Vrijeme ćete uštedjeti ako kupite konzervirani. Nakon što prvi puta napravite ovaj namaz, namirnice možete dodavati/izbacivati ili mijenjati količine po svom ukusu. Ja primjerice, u većini slučajeva ne stavljam žumanjak. Obično zaboravim :-)