NEODOLJIVA PIVSKA PIZZA

( 2.5 od 5 )
Loading...
  • 1:10 hVrijeme pripreme
  • 25 mVrijeme kuhanja
  • 1:35 hGotovo za
Ispiši recept

Kratka povijest pizze

Preteča današnje pizze, okrugla, plosnata lepinja, blagovala se u prastara vremena na području Babilona, Egipta i ostalih drevnih kultura. Doduše, tadašnja je pizza više sličila piti, tradicionalnom kruhu koji je i danas popularan u Grčkoj i zemljama srednjega istoka.
Poslije, najprije u antičkoj Grčkoj, a potom i u Rimu, povelika okrugla lepinja od brašna i vode počinje sve više sličiti pizzi. Prelijeva se maslinovim uljem i oplemenjuje mediteranskim travama i češnjakom.
Nakon otkrića Amerike i to zahvaljujući Španjolcima, Talijani su upoznali rajčicu, zaljubili se u njezin okus te ubrzo u Napulju i okolici odmah je počeli stavljati na pizzu, poboljšavajući tako njezin okus.
Vjerujem da su oduvijek pizzu jeli uz dobro ohlađeno pivo, baš kao što i mi činimo danas.
Najpopularniji fast food na svijetu
Statistike kaže da je pizza najpopularnije fast food jelo na svijetu. Svugdje je dostupna i uvijek ukusna, posebice od kada, osim klasičnih, postoje i maštovite kombinacije pa mi se ponekad čini da je pizza nepresušan izvor inspiracija koje nikada neće presušiti.
U 18. stoljeću pizze se već naveliko prodaju po ulicama, a u19. stoljeću postaju toliko popularne da se 1830. godine u Napulju otvara i prva pizzeria na svijetu “Antica Pizzeria Port’ Alba” koja u istoimenoj ulici na kućnom broju 18 posluje i danas.

Tijesto s pivom
Neovisno da li ste ljubitelj tradicionalne ili pak pizze neobična okusa, ova kombinacija s pivom neće vas ostaviti ravnodušnima. Pivo stvara ugljični dioksid i tako djeluje kao prirodno sredstvo za dizanje koje tijesto diže i čini ga pahuljastim. Sve će vam biti jasno kada zamijesite tijesto i krenete ga oblikovati.
Pivo u tijesto već smo isprobali i u ovom receptu https://pricejednekuhace.hr/recept/lepinje-punjene-mesom-i-sirom/
Ako se pitate zašto sam odabrala baš pivo Zlatni medvjed, reći ću vam da sam riskirala i isplatilo se. Na prvu se kao logičan izbor činilo pšenično pivo, ali odlučila sam šansu dati upravo ovom prirodnom craft lageru kuhanom od najboljeg pilsner slada te hmeljeva Aurora i golding. Kako bi dobio pun i bogat okus, Zlatni medvjed dugo odleži prije nego što je spreman za konzumaciju. Tako je nekako i sa tijestom za pizzu, treba odležati da biste dobili savršenu teksturu i okus.
Svi koji poznaju okus Zlatnog medvjeda vjerujem da mogu zamisliti kako će ova pizza neodoljivo pasati uz čašu-dvije ovog piva, neodoljiva je to kombinacija koju predlažem da isprobate što prije.
Pivoljupcima koji vole slatko predlažem da isprobaju krafnice od tijesta s pivom od kojih će vam definitivno narasti zazubice https://pricejednekuhace.hr/recept/kuss-die-hand-krafne-za-milostive/

Recept je napravljen u suradnji s Pivovarom Medvedgrad 

Sastojci

  • Za tijesto:
  • Sastojci za nadjev:
  • Za šalšu:
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +

PRIPREMA:

  • Prvi korak

    Pivo zagrijte da bude toplo i ostavite sa strane.

  • Drugi korak

    U dubljoj posudi pomiješajte brašno, kvasac, šećer, sol, papar, toplo pivo i toplu vodu pa od toga umijesite tijesto. Ukoliko je potrebno jer se tijesto previše lijepi, dodajte još brašna. Pazite na količinu brašna koje dodajete, tijesto ne smije biti tvrdo.

  • Treći korak

    Kada dobijete lijepu glatku kuglu, premažite je maslinovim uljem, pokrijte krpom i pustite da se diže 45 minuta.

  • Četvrti korak

    Sada pripremite šalšu tako da prvo narežete luk i češnjak na sitne kockice.

  • Peti korak

    Stavite maslinovo ulje u tavu da se zagrije te ubacite nasjeckani luk i češnjak da omekšaju.

  • Šesti korak

    Nakon deset minuta ubacite sjeckanu rajčicu i aceto balsamico.

  • Sedmi korak

    Pustite da malo ishlapi na jakoj (2 minute), a potom na laganoj vatri kuhajte još 15 minuta. Dodajte sol, papar i šećera po želji. Umjesto šećera možete dodati malo meda.

  • Osmi korak

    Ugasite vatru, dodajte svježi bosiljak i peršin te promiješajte.

  • Deveti korak

    Kad se tijesto diglo, upalite pećnicu na 200°C.

  • Deseti korak

    Tijesto razvaljajte na površini koju ste prethodno pobrašnili. Stavite u lim za pečenje, premažite šalšom, dodajte nareske po želji i na kraju papriku i luk.

  • Jedanaesti korak

    Pizzu stavite u pećnicu i pecite 25 minuta.

  • Dvanaesti korak

    Za to vrijeme pripremite jednostavan umak od maslinovog ulja, malo papra, soli i protisnutog češnjaka. Izvadite pizzu, pokapajte nekoliko kapi umaka i poslužite uz pivo.

Savjet

  • Umjesto domaće šalše, za umak možete koristiti kupovni umak od rajčice. Ako vam se nikuda ne žuri, pustite tijesto da se diže dulje od 45 minuta, slobodno 60 pa čak i malo više, tijesto će biti još bolje.

Call to action banner image
x

Lost Password