Kratka povijest pizze
Preteča današnje pizze, okrugla, plosnata lepinja, blagovala se u prastara vremena na području Babilona, Egipta i ostalih drevnih kultura. Doduše, tadašnja je pizza više sličila piti, tradicionalnom kruhu koji je i danas popularan u Grčkoj i zemljama srednjega istoka.
Poslije, najprije u antičkoj Grčkoj, a potom i u Rimu, povelika okrugla lepinja od brašna i vode počinje sve više sličiti pizzi. Prelijeva se maslinovim uljem i oplemenjuje mediteranskim travama i češnjakom.
Nakon otkrića Amerike i to zahvaljujući Španjolcima, Talijani su upoznali rajčicu, zaljubili se u njezin okus te ubrzo u Napulju i okolici odmah je počeli stavljati na pizzu, poboljšavajući tako njezin okus.
Vjerujem da su oduvijek pizzu jeli uz dobro ohlađeno pivo, baš kao što i mi činimo danas.
Najpopularniji fast food na svijetu
Statistike kaže da je pizza najpopularnije fast food jelo na svijetu. Svugdje je dostupna i uvijek ukusna, posebice od kada, osim klasičnih, postoje i maštovite kombinacije pa mi se ponekad čini da je pizza nepresušan izvor inspiracija koje nikada neće presušiti.
U 18. stoljeću pizze se već naveliko prodaju po ulicama, a u19. stoljeću postaju toliko popularne da se 1830. godine u Napulju otvara i prva pizzeria na svijetu “Antica Pizzeria Port’ Alba” koja u istoimenoj ulici na kućnom broju 18 posluje i danas.
Tijesto s pivom
Neovisno da li ste ljubitelj tradicionalne ili pak pizze neobična okusa, ova kombinacija s pivom neće vas ostaviti ravnodušnima. Pivo stvara ugljični dioksid i tako djeluje kao prirodno sredstvo za dizanje koje tijesto diže i čini ga pahuljastim. Sve će vam biti jasno kada zamijesite tijesto i krenete ga oblikovati.
Pivo u tijesto već smo isprobali i u ovom receptu https://pricejednekuhace.hr/recept/lepinje-punjene-mesom-i-sirom/
Ako se pitate zašto sam odabrala baš pivo Zlatni medvjed, reći ću vam da sam riskirala i isplatilo se. Na prvu se kao logičan izbor činilo pšenično pivo, ali odlučila sam šansu dati upravo ovom prirodnom craft lageru kuhanom od najboljeg pilsner slada te hmeljeva Aurora i golding. Kako bi dobio pun i bogat okus, Zlatni medvjed dugo odleži prije nego što je spreman za konzumaciju. Tako je nekako i sa tijestom za pizzu, treba odležati da biste dobili savršenu teksturu i okus.
Svi koji poznaju okus Zlatnog medvjeda vjerujem da mogu zamisliti kako će ova pizza neodoljivo pasati uz čašu-dvije ovog piva, neodoljiva je to kombinacija koju predlažem da isprobate što prije.
Pivoljupcima koji vole slatko predlažem da isprobaju krafnice od tijesta s pivom od kojih će vam definitivno narasti zazubice https://pricejednekuhace.hr/recept/kuss-die-hand-krafne-za-milostive/
Recept je napravljen u suradnji s Pivovarom Medvedgrad
Pivo zagrijte da bude toplo i ostavite sa strane.
U dubljoj posudi pomiješajte brašno, kvasac, šećer, sol, papar, toplo pivo i toplu vodu pa od toga umijesite tijesto. Ukoliko je potrebno jer se tijesto previše lijepi, dodajte još brašna. Pazite na količinu brašna koje dodajete, tijesto ne smije biti tvrdo.
Kada dobijete lijepu glatku kuglu, premažite je maslinovim uljem, pokrijte krpom i pustite da se diže 45 minuta.
Sada pripremite šalšu tako da prvo narežete luk i češnjak na sitne kockice.
Stavite maslinovo ulje u tavu da se zagrije te ubacite nasjeckani luk i češnjak da omekšaju.
Nakon deset minuta ubacite sjeckanu rajčicu i aceto balsamico.
Pustite da malo ishlapi na jakoj (2 minute), a potom na laganoj vatri kuhajte još 15 minuta. Dodajte sol, papar i šećera po želji. Umjesto šećera možete dodati malo meda.
Ugasite vatru, dodajte svježi bosiljak i peršin te promiješajte.
Kad se tijesto diglo, upalite pećnicu na 200°C.
Tijesto razvaljajte na površini koju ste prethodno pobrašnili. Stavite u lim za pečenje, premažite šalšom, dodajte nareske po želji i na kraju papriku i luk.
Pizzu stavite u pećnicu i pecite 25 minuta.
Za to vrijeme pripremite jednostavan umak od maslinovog ulja, malo papra, soli i protisnutog češnjaka. Izvadite pizzu, pokapajte nekoliko kapi umaka i poslužite uz pivo.
Umjesto domaće šalše, za umak možete koristiti kupovni umak od rajčice. Ako vam se nikuda ne žuri, pustite tijesto da se diže dulje od 45 minuta, slobodno 60 pa čak i malo više, tijesto će biti još bolje.