Nisam neki ljubitelj cheesecakea i dugo sam tražila verziju koja će me oboriti s nogu. Upravo to je uspjelo američkoj verziji, točnije iz New Yorka kako piše na portalima 😊 Philadelphia sir s aromom vanilije čini kremu koja nema onaj klasični “sirasti” okus pa neki kažu da se sir ne osjeti. Baš ta ga činjenica meni osobno čini neodoljivim 😊 A podloga, to je pak priča za sebe. Bezobrazno je hrskava jer sam napokon uspjela dobiti omjer keksa i maslaca po mom guštu. Cijeli dan mljackamo i svako malo netko odreže komadić jer kao manja količina je manji grijeh 😂 Ali to nije sve! Otišli smo korak dalje i spojili ga s omiljenom nam ABA pivom by 5th Element koja neodoljivo paše uz deserte, ali ni uz jedan kao ovaj! Sigurna sam da ovako dobru kombinaciju u životu niste probali! E sad, za potpuni doživljaj potrebno je uzeti zalogaj torte i na samom kraju ga zaliti gutljajem ove pive 🍻 Pustite nekoliko sekundi da se okusi sljube pa progutajte, ali pazite da ne završite u transu 😉 Mi smo u transu proveli cijelu nedjelju 🙄
Maslac stavite topiti u mikrovalnu ili na paru. Za to vrijeme sameljite kekse ručno ili u blenderu. Također u blenderu sameljite smeđi šećer.
Pomiješajte sve sastojke za koru te smjesu utisnite u kalup za tortu promjera 25/26 cm i ostavite u hladnjaku nekoliko sati.
Prije nego krenete pripremati kremu, upalite pećnicu na 180°C.
Za kremu također sameljite smeđi šećer pa ga umiješajte u krem sir i 200 ml kiselog vrhnja. Miješajte mikserom pa dodajte jedno po jedno jaje neprestano miksajući.
Dodajte ekstrakt vanilije i na kraju prosijao brašno. Dobro promiješajte da ne bude grudica.
Smjesu izlijte na ohlađenu koru od keksa i stavite peći 55 minuta. Kolač je gotov kada rubovi i gornji dio postanu zlatno žuti.
Izvadite kolač iz pećnice, potpuno ohladite pa premažite ostatkom kiselog vrhnja. Čuvajte ga u hladnjaku.
Priprema ovog kolača je vrlo jednostavna, ali je potrebno puno strpljenja :-) Zato predlažem da ujutro napravite koru i ostavite u hladnjaku do navečer, a navečer napravite ostatak pa će kolač do sljedećeg jutra biti taman ohlađen i spreman za serviranje.