Sezona tikve je na vrhuncu pa nastavljam dalje s neodoljivim receptima! Kako uvijek imam doma jednu tikvu u rezervi, jednu posudu pirea od tikve u hladnjaku i nekoliko vrećica smrznutog pirea u zamrzivaču, slastice i jela su mi gotovi za nekoliko minuta. Olakšam si uvijek kako god mogu pa štedim vrijeme provedeno u kuhinji ili kupovini. Eto ideje i vama, a ova zdrava namirnica upravo u ovim mjesecima treba biti često na vašem stolu. Jeftina je, zdrava i ukusna 🙂 Ove su kuglice bez šećera i brašna pa ih možete jesti bez grižnje savjesti, ponijeti u ured i razveseliti kolege ili počastiti susjede. Neka se za dobar recept i zdravi kolač daleko čuje!
Tikvu operite, prepolovite, odstranite koštice pa je narežite na kockice. Stavite u zdjelu i dolijte vode samo da prekrije tikvu i kuhajte cca 20 min, odnosno, dok ne omekša. Kuhanu tikvu ocijedite, a zatim usitnite u blenderu ili štapnim mikserom. Ukoliko ćete koristiti blender, obavezno dodajte 1 dcl vode u kojoj se kuhala tikva, a zatim usitnite.
Pire od tikve ohladite, a zatim pomiješajte s ostalim sastojcima. Sve dobro promiješajte da dobijete homogenu smjesu.
Ukoliko kuglice želite uvaljati u čokoladu, bijelu ili tamnu, rastopite ju na pari. Ako želite koristiti bademe, orahe ili lješnjake, usitnite ih.
Dok se čokolada topi, oblikujte kuglice. Svako malo navlažite dlanove vodom ukoliko vam se smjesa počne lijepiti za prste.
Gotove kuglice uvaljajte u čokoladu i ostavite na rešetku da se ocijede. Ili ih možete uvaljati u čokoladu pa zatim odmah posuti usitnjenim orašastim plodovima. Ili ih jednostavno možete jesti bez dodataka – samo kuglice.
Ukoliko volite tikvu i često pripremate jela s tikvom, predlažem da napravite više pirea koji može stajati u hladnjaku nekoliko dana (probala sam maksimalno 5 dana i zadnji dan je bilo u redu za jelo). Tako ćete uvijek imati spremnu bazu pa će vam deserti biti gotovi duplo brže. Također, pire možete i smrznuti u kalupima za led ili običnim vrećicama. Radi praktičnosti, zamrznite ih u vrećice i zatim polegnite da izbjegnete „grudu“ pirea. Okruglice možete napraviti i na način da kokos zamijenite istom količinom mljevenih badema ili lješnjaka.