Ove je godine u mom domu sasvim drugačija atmosfera i recepti. Nekako raznovrsniji i primijetila sam da ne bježim od klasičnih kolača koje nikada do sada nisam pekla. Surfajući po društvenim mrežama vidjela sam svakakve ideje, rasle su mi zazubice i skoro svaku večer zasučem rukave pa ispečem barem jedan kolač Nakon par dana sam skužila da moram odmah prestati s degustiranjem jer ću se uprasiti prije Božića. I onda sam počela dijeliti okolo kolače, a s vama dijelim recepte. Svakom nešto!
Uživajte u ovim orasnicama, slatke su ali polako, mogu dugo stajati pa nije frka da ih morate pojesti odmah 🙂
Orahe za smjesu sameljite, a orahe za ukras isjeckajte ili istucite valjkom ili batom za meso (ja ih stavim u plastičnu vrećicu sa zatvaračem i onda dobro istučem batom za meso da bude jako sitnih i krupnijih komada).
Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
Bjelanjke mrvicu posolite i tucite mikserom tako da čim se malo zapjene dodate vanilin šećer.
Nastavite miješati mikserom i dodavati žlicu po žlicu šećera u prahu. Mikser neka cijelo vrijeme radi na srednjoj brzini.
Na kraju dodajte ocat i još par sekundi izmiješajte mikserom.
Sada ugasite mikser pa smjesi bjelanjaka dodajte mljevene orahe i ručno ih lagano umiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Upalite pećnicu na 130°C i pripremite 2 lima za pečenje na koje stavite papir za pečenje.
Smjesu od bjelanjaka i oraha stavite u vrećicu za ukrašavanje s najširim okruglim nastavkom za ukrašavanje koji imate.
Sjeckane orahe stavite u širu, plitku zdjelu da lakše možete uvaljati komade od bjelanjaka.
Pomoću vrećice za ukrašavanje direktno u zdjelu sa sjeckanim orasima istisnite cca 5 cm dugačak komad smjese od bjelanjaka koji uvaljajte u orahe, savinite rukama u oblik kiflice i prebacite na lim za pečenje.
Postupak ponovite dok ne popunite prvi lim, zatim orasnice stavite peći 35 minuta.
Dok se orasnice na prvom limu peku, ponovite postupak i popunite drugi lim. Meni je ispalo 30 komada, po 15 na svakom limu.
Ohladite i spremite u limenu ili staklenu zdjelu s poklopcem.
Gotovu smjesu u vrećici za ukrašavanje možete staviti na 10-15 minuta u hladnjak prije istiskivanja i valjanja u sjeckane orahe. Meni je tako lakše i brže sam gotova.