Ovo je meni najbolji dio patke i jako ih volim iako su baš baš specifičnog okusa. Nekako mi najbolje pašu s vinom, a često ih pripremam i s umakom od naranče ili šljiva.
Probala sam ih ispeći na bezbroj načina i vjerujem da svatko tko ih priprema ima neku svoju tajnu ili metodu. Zato se treba igrati, isprobavati, opustiti i otkriti za sebe najbolji recept koji ćete uvijek rado pripremati za sebe i goste.
Neki kažu na tavu s uljem, neki bez ulja, neki 2 minute s obje strane, neki samo u pećnici, neki kombiniraju tavu i pećnicu i tako bih mogla nabrajati u nedogled. Osnovno pravilo je samo jedno, dio s kožom uvijek ide prvi na vruću tavu. Vrijeme pečenja prilagodite svom ukusu, najbolje znate volite li rare, medium ili well done. Ako pak ne znate ili niste probali neki drugi način, igrajte se i dobro zabavite, a na kraju uživajte svim čulima.
Što se tiče kupovine pačjih prsa, uvijek sam ih morala naručivati, a unazad par mjeseci uredno ih nalazim u Lidlu što me baš iznenadilo. Cijena je prihvatljiva, pakirana su po 2 kom što je taman za 2 osobe i neka nova i zanimljiva jela.
I ne zaboravite da je vino ipak glavni sastojak koji obavezno konzumirajte za vrijeme kuhanja, dodajte malo u jelo, a uz jelo je obavezno!
Uživajte i javite dojmove ili dođite na radionicu Kuhamo s vinom na kojoj pripremamo ovo slasno jelo.
Upalite pećnicu na 200°C i pripremite manji lim za pečenje ili vatrostalnu posudu.
Pačja prsa operite, posušite papirnatim ubrusom pa kožu zarežite na kockice, pazite da ne zarežete meso. To ćete najjednostavnije napraviti oštrim nožem tako da linije na koži radite površinski, ne jako u dubinu da ne dođete do mesa.
Sada ih natrljajte solju i paprom.
Na dvije žlice dobro zagrijanog ulja u tavi stavite peći pačja prsa s kožicom prema dolje i pecite 3 minute na srednje jakoj vatri.
Okrenite i pecite još 3 minute s donje strane, a zatim još po 1 minutu s bočnih strana.
Zatim ih zalijte konjakom i flambirajte. Čim se vatra ugasi, prebacite ih u vatrostalnu posudu i pokrijte folijom.
U manju posudu stavite crno vino, aceto balsamico, šećer, grančice timijana i štapić cimeta pa zagrijte do vrenja. Prelijte preko pačjih prsa, pokrijte folijom i odmah stavite u pećnicu i pecite 10 minuta.
Nakon toga uklonite foliju i pecite još 10 minuta povremeno okrećući meso.
U dobro zagrijanu tavu u kojoj su se pekla prsa dodajte preostalo ulje, na polovice prerezane mini rajčice i zamrznuto povrće. Pržite dok povrće ne omekša pa ga posolite i popaprite. Promiješajte, dodajte maslac, još jednom kratko promiješajte pa uklonite s vatre.
Pečena pačja prsa poslužite tanko narezana s prženim povrćem, sve preliveno umakom od aceta i vina.
Umak možete zgusnuti jednom žlicom škrobnog brašna razmućenog u dvije žlice hladne vode.
Pačja prsa imaju specifičan okus pa ih možete marinirati i dan ranije kako bi upila što više začina.