Heljda i heljdino brašno meni su pravo otkriće i lagano se oduševljenje pretvorilo u ovisnost 🙂 Osim pirovog, heljdino brašno uvijek imam kod kuće i uvijek kombiniram recepte u koje ubacim jedno od njih. Zadovoljna sam i moji su doma polako prihvatili okus heljdinog brašna koje je ipak specifično iako se taj okus ne osjeti baš u slasticama. Sve je stvar navike i nepcu treba dati šansu i vrijeme da se navikne na nove okuse, što se na kraju isplati kao veliko ulaganje u naše zdravlje. A sada nekoliko zanimljivosti o heljdi:
Heljda je biljka koja ne sadrži gluten te je primjerena osobama koje imaju celijakiju, a heljdino brašno popularno je kao dodatak drugim brašnima ili za korištenje u slasticama.
Brašno je iznimno hranjivo i nutritivno mnogo isplativije od pšeničnih i sličnih prerađenih brašna u kojima rijetko ostaje hranjivih tvari, a heljda pruža mnoge zdravstvene prednosti:
poboljšavanja probave,
trenutnog snižavanja koncentracije glukoze u krvi,
održavanja zdrave tjelesne težine.
S obzirom na to da heljda ima osebujan i jak okus, mnogo jači od uobičajenog integralnog brašna, većinom se koristi za miješanje s drugim brašnima. Sama se koristi u palačinkama, žgancima (palenti) i poslasticama koje mogu ublažiti njen okus, a doprinijeti zdravlju.
Sve sastojke možete kupiti u Tvornici zdrave hrane
Istucite jaja pa im dodajte brašno, mlijeko i otopljeni maslac.
Promiješajte i dodajte sodu bikarbonu te posolite.
Gusto tijesto razrijedite dodajući postupno mineralnu vodu pa ostavite da tijesto odstoji sat vremena. Može i u hladnjaku.
Pecite manje palačinke na ghee maslacu.
Poslužite uz sladilo po želji i svježe voće.
Palačinke možete peći u manjoj tavi kao što je navedeno u receptu ili onoj klasičnoj, kako vam draže. Heljdino brašno je izuzetno zahvalno pa su palačinke ukusne i zasitne :-)