Kada kuća miriše po pečenoj ili kuhanoj tikvi, sve je odmah ljepše i veselije! Ovaj recept je nastao u nedjelju navečer kada se svima jelo nešto slatko, nisu gladni, a nešto bi malo i svatko bi po svom. Kako sam opremljena tikvama za cijelu zimu, odluka je pala. Frkali su nosevima jer im je već dosta tikve, ali kada su zamirišale i bile gotove i kada su shvatili da ih mogu jesti s čim žele kao i obične palačinke, nestale su za tren! Kćer s nutellom, sin i ja bez ičega jer su toliko ukusne da ih ne želimo „kvariti“, muž sa svime što ima u kući jer je veliki ljubitelj slatkog! I tako su jedne male, slatke, mirišljave palačinke od hokaido tikve uljepšale nedjelju, razveselile jednu obitelj i sigurno će uskoro biti opet na stolu!
Uključite pećnicu na 180°C. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i ostavite sa strane.
Tikvu operite, očistite, narežite na kockice i stavite peći 20 minuta (dok ne omekša da ju možete vilicom zdrobiti kao krumpir). Pečenje možete zamijeniti kuhanjem tako da kockice tikve prelijete vodom (samo da pokrije tikvu) i kuhate 20 minuta. Kuhanu ili pečenu tikvu u blenderu ili štapnim mikserom usitnite u pire.
Pireu od tikve dodajte mlijeko, ulje i jaje pa sve još jednom dobro promiješajte ili u blenderu ili štapnim mikserom.
Palačinke pecite na nauljenoj tavi, otprilike 4 žlice smjese koju rasporedite po tavi. Koristite manju tavu jer će palačinke biti manje, a deblje. Poput američkih. Zapravo, veličinu i debljinu možete regulirati sami, ali neće biti tanke i velike kao palačinke od obične smjese.
Kada vidite da su rubovi lagano potamniti, okrenite palačinku i pecite još oko 3 minute. Poslužite tople ili hladne uz omiljeni namaz ili voće.
Za ovaj recept možete koristiti bilo koju tikvu, no ipak preporučam baš hokaido jer je specifičnog okusa, ne trebaju ju guliti i kada se ispeče ima blagi okus po kestenima. Zatim mlijeko, brašno, šećer i ulje možete zamijeniti sebi dražim ili zdravijim varijantama, kako volite i kako inače koristite. Ja sam radila od pirovog integralnog brašna sa šećerom kokosovog cvijeta i kokosovim ulje. Ispale su fenomenalno. Što se začina tiče, jedino možete izostaviti đumbir, ostali su obavezni uz okus tikve, čine su neodoljivom! Super su i drugi dan pa ne brinite ukoliko slučajno ostane.