Veliki sam ljubitelj palente, ali ju jako rijetko jedem u slatkim kombinacijama. Valjda navika iz djetinjstva kada je većinom bila na našem stolu kao prilog uz saft ili za doručak s mlijekom.
Ova kombinacija je odlična, a palenta dobije sasvim novi okus kada ju skuhate na mlijeku. Zasitit će vas, a možete dodati što god želite i volite te jesti hladno ili toplo.
Meni je osobno najdraža s grčkim jogurtom i maslacem od kikirikija!
Super je praktična i uvijek skuham više (za 4 osobe), stavim u hladnjak pa 4 dana za redom imam već pripremljen doručak ili međuobrok.
Od palente pečem i kruh koji sam nedavno otkrila i uskoro ću s vama podijeliti i taj recept, samo da uspijem uslikati. Svaki put kada ispečem kruh kako bih napravila fotografije i objavila, nestane čim okrenem glavu. Sljedeći ga put moram sakriti od supruga 🙂
A sigurno znate i koliko je palenta dobra za zdravlje, stoga ne postoji niti jedan razlog da ju češće ne uvrstite u svoj jelovnik.
Lješnjake tostirajte u suhoj tavi pa ih grubo nasjeckajte.
U dubljoj posudi zakipite mlijeko, dodajte palentu i na laganoj vatri kuhajte stalno miješajući 2-3 minute.
Kuhanu palentu ostavite sa strane.
Za to vrijeme zagrijte ghee maslac, dodajte med i promiješajte.
Palentu podijelite u 4 zdjelice, na vrh dodajte nekoliko kolutova banane i lješnjake pa sve prelijte ghee maslacem i medom.
Umjesto lješnjaka možete koristiti orahe, bademe ili indijske oraščice, a umjesto banane bilo koje drugo voće po želji. Jabuke su također odlične u ovoj kombinaciji, posebno zimi kada možete dodati i malo cimeta i muškatnog oraščića.