Paprenjaci su tradicionalni hrvatski kolačići, suhi, prhki i aromatični, a pripremaju se pomoću posebnih drvenih kalupa. Ovi keksi imaju dugu povijest, poznato je da su se pripremali još u doba renesanse, a danas se najčešće rade u božićno vrijeme.
U 16. stoljeću ih spominje Petar Hektorović u svojem „Ribanju i ribarskom prigovaranju“, u stihu gdje svoje prijatelje poziva na užinu. Spominje ih i Šenoa u „Zlatarevu zlatu“
Sastojci za paprenjake su skromni ali spoj brašna s medom i orasima te dodatkom mirisnih, aromatičnih začina, čine ove kolače posebnim i neodoljivim.
Dobro podnose stajanje pa ih možete pripremiti ranije i čuvati par tjedana u zatvorenoj kutiji i vaditi po potrebi. Za mene su paprenjaci kolači s dušom i svake ih godine pripremam već početkom prosinca kada palimo prvu adventsku svijeću, kako bismo što prije osjetili blagdanski duh.
Toliko su posebni da ih možete ispeći i ponijeti prijateljima kao poklon 🙂
U veliku zdjelu stavite brašno i mast pa sve spojite prstima da dobijete mrvičasto tijesto.
Dodajte šećer, mljevene orahe, jaje, žumanjke, med i začine po želji (malo manje od pola žličice svakog začina).
Sve zajedno zamijesite rukama u posudi, zatim prebacite na radnu površinu koju ste posuli brašno pa još mijesite par minuta. Ukoliko je tijesto previše suho i ne možete ga zamijesiti, dodajte mrvicu mlijeka.
Oblikujte kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
Za to vrijeme pripremite lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
Tijesto izvadite iz hladnjaka, upalite pećnicu na 200°C.
Radnu površinu pospite brašno, tijesto razvaljajte na debljinu 1 cm pa izrežite kalupima po želji. Ukoliko nemate originalne drvene kalupe, mogu poslužiti i metalni.
Složite paprenjake na lim za pečenje i pecite 10 minuta.
Ostavite da se malo ohlade pa poslužite.
Smjesu za paprenjake možete napraviti i večer prije pa peći sljedeći dan. U tom slučaju izvadite iz hladnjaka i ostavite vani barem 15 minuta prije izrade paprenjaka. Od začina možete dodati i bijeli papar, ne više od trećine žličice na ovu količinu smjese. Mi ih najčešće izrađujemo u obliku borova, zvijezda i ginger bread kalupa, a nedavno smo počeli od njih izrađivati i kućice kojima smo ukrasili tortu na slici.