Moram priznati da sam zadnjih godina zazirala od slatkovodne ribe. Zadnja koju sam probala imala je neugodan okus po mulju i nikako nisam željela ponoviti takvo iskustvo. Bila sam vjerna morskoj ribi i kada bi netko pripremao i hvalio pastrvu, uvijek bih se pitala gdje ju nabavlja. Sve dok nisam upoznala divnu obitelj koja u Parku prirode Žumberak, u Ribnjacima Vrabac, uzgaja kalifornijsku pastrvu.
Nalaze se u Samoborskom gorju, udaljeni 15 kilometara od Krašića, a 65 kilometara od Zagreba. Ribogojilište se nalazi na izvoru potoka ”Kupčina” koji opskrbljuje uzgajalište bistrom vodom I. kategorije.
Kvaliteta vode, visoka tehnologija uzgoja, stručno znanje te kontinuirani rad i upornost rezultirali su iznimno visokom kvalitetom pastrve koju već dugi niz godina uspješno plasiraju na domaće tržište. Sva prodajna mjesta na kojima možete pronaći njihovu pastrvu pogledajte ovdje
Jeftina je, a ukusna i zdrava namirnica koja je sveprisutna zahvaljujući uzgoju.
Nekako je običaj da ribu jedemo jednom tjedno, što smatramo da je minimum, ali zašto ju jesti češće i zašto baš pastrvu, pročitajte u nastavku:
Možda niste na dijeti i ne nabijate mišićnu masu, ali dobar izvor proteina je dobar izvor proteina. U 100 g pastrve se nalazi 27 g proteina i jako malo masti te kolesterola.
Proteini su nužni za funkcioniranje našeg organizma: oni grade naše mišiće, kožu, kosu, nokte, krv itd.
Omega-3 masne kiseline odlične su za zdravlje srca i krvožilnog sustava. A pastrva je izuzetno bogata ovim kiselinama, bogatija i od tune i od lososa.
Prehrana bogata kalijem ne samo da pomaže protiv visokog krvnog tlaka nego i sprečava moždani udar, probleme u radu bubrega i stres. Kalij pomaže i mišićima i živčanom sustavu.
Odrasli bi trebali uzimati 55 mikrograma selena dnevno, a 100 g pastrve sadrži 12,7 mikrograma selena.
Ovaj mineral u tragovima pomaže našem imunološkom sustavu, a u kombinaciji s vitaminom E djeluje kao antioksidans i sprečava opekline od sunca.
Ribe često sadrže živu. A što duže žive, više štetnih tvari imaju u svom organizmu. Pastve, posebno one iz ribogojilišta, imaju jako niske razine tih štetnih tvari.
Pastrvu možete filetirati, a možete koristiti i cijelu, samo neka bude očišćena i bez glave.
Kruhu odrežite gornju koru i pažljivo izdubite sredinu na način da ostavite oko 1 cm uz koru.
Upalite pećnicu na 190°C i pripremite veliki lim za pečenje na koji stavite papir za pečenje.
Češnjak narežite, sir naribajte, a peršin narežite na sitno.
Filete ili cijelu pastrvu prepecite kratko na tavi s obje strane.
U pripremljenu lađicu od kruha slažite naizmjence malo ulja, pastrvu, češnjak pa sir. Količine bi trebale biti dovoljne za 2 reda s tim da završite sa ribanim sirom.
Stavite zapeći u pećnicu 20 minuta.
Pospite kosanim peršinom i poslužite uz omiljenu salatu.
Ukoliko ćete kruh puniti cijelom pastrvom, kod kupovine pripazite da bude dovoljno dugačak. Osim cheddar sira možete koristiti i mozzarellu, a od povrća možete dodati na kolutove narezan mladi luk ili poriluk.