Pastrva sa sirom u kruhu

( 4 od 5 )
Loading...
  • -4 osobeBroj osoba+
  • 20 mVrijeme pripreme
  • 20 mVrijeme kuhanja
  • 40 mGotovo za
Ispiši recept

Moram priznati da sam zadnjih godina zazirala od slatkovodne ribe. Zadnja koju sam probala imala je neugodan okus po mulju i nikako nisam željela ponoviti takvo iskustvo. Bila sam vjerna morskoj ribi i kada bi netko pripremao i hvalio pastrvu, uvijek bih se pitala gdje ju nabavlja. Sve dok nisam upoznala divnu obitelj koja u Parku prirode Žumberak, u Ribnjacima Vrabac, uzgaja kalifornijsku pastrvu.
Nalaze se u Samoborskom gorju, udaljeni 15 kilometara od Krašića, a 65 kilometara od Zagreba. Ribogojilište se nalazi na izvoru potoka ”Kupčina” koji opskrbljuje uzgajalište bistrom vodom I. kategorije.
Kvaliteta vode, visoka tehnologija uzgoja, stručno znanje te kontinuirani rad i upornost rezultirali su iznimno visokom kvalitetom pastrve koju već dugi niz godina uspješno plasiraju na domaće tržište. Sva prodajna mjesta na kojima možete pronaći njihovu pastrvu pogledajte ovdje

Jeftina je, a ukusna i zdrava namirnica koja je sveprisutna zahvaljujući uzgoju.
Nekako je običaj da ribu jedemo jednom tjedno, što smatramo da je minimum, ali zašto ju jesti češće i zašto baš pastrvu, pročitajte u nastavku:

  1. Odličan je izvor proteina

Možda niste na dijeti i ne nabijate mišićnu masu, ali dobar izvor proteina je dobar izvor proteina. U 100 g pastrve se nalazi 27 g proteina i jako malo masti te kolesterola.

Proteini su nužni za funkcioniranje našeg organizma: oni grade naše mišiće, kožu, kosu, nokte, krv itd.

  1. Bogata je omega-3 masnim kiselinama

Omega-3 masne kiseline odlične su za zdravlje srca i krvožilnog sustava. A pastrva je izuzetno bogata ovim kiselinama, bogatija i od tune i od lososa.

  1. Bogata je kalijem

Prehrana bogata kalijem ne samo da pomaže protiv visokog krvnog tlaka nego i sprečava moždani udar, probleme u radu bubrega i stres. Kalij pomaže i mišićima i živčanom sustavu.

  1. Odličan je izvor selena

Odrasli bi trebali uzimati 55 mikrograma selena dnevno, a 100 g pastrve sadrži 12,7 mikrograma selena.

Ovaj mineral u tragovima pomaže našem imunološkom sustavu, a u kombinaciji s vitaminom E djeluje kao antioksidans i sprečava opekline od sunca.

  1. Sadrži malo štetnih tvari

Ribe često sadrže živu. A što duže žive, više štetnih tvari imaju u svom organizmu. Pastve, posebno one iz ribogojilišta, imaju jako niske razine tih štetnih tvari.

 

Sastojci

  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +

PRIPREMA

  • Prvi korak

    Pastrvu možete filetirati, a možete koristiti i cijelu, samo neka bude očišćena i bez glave.

  • Drugi korak

    Kruhu odrežite gornju koru i pažljivo izdubite sredinu na način da ostavite oko 1 cm uz koru.

  • Treći korak

    Upalite pećnicu na 190°C i pripremite veliki lim za pečenje na koji stavite papir za pečenje.

  • Četvrti korak

    Češnjak narežite, sir naribajte, a peršin narežite na sitno.

  • Peti korak

    Filete ili cijelu pastrvu prepecite kratko na tavi s obje strane.

  • Šesti korak

    U pripremljenu lađicu od kruha slažite naizmjence malo ulja, pastrvu, češnjak pa sir. Količine bi trebale biti dovoljne za 2 reda s tim da završite sa ribanim sirom.

  • Sedmi korak

    Stavite zapeći u pećnicu 20 minuta.

  • Osmi korak

    Pospite kosanim peršinom i poslužite uz omiljenu salatu.

Savjet

  • Ukoliko ćete kruh puniti cijelom pastrvom, kod kupovine pripazite da bude dovoljno dugačak. Osim cheddar sira možete koristiti i mozzarellu, a od povrća možete dodati na kolutove narezan mladi luk ili poriluk.

Ostavite komentar

Call to action banner image
x

Lost Password