Došlo je na red i bademovo brašno. Osim što sam više vrsta brašna pronašla dok sam čistila kuhinju pa krenula u eksperimentiranje, zadnjih sam dana na keto prehrani i ovi se zadnji recepti odlično uklapaju 🙂
Bademovo brašno na prvu osvaja teksturom i mirisom, a dobiva se od oguljenih badema te sadrži sve njihove nutritivne vrijednosti. Slasticama daje posebno sočan i orašast okus, a osim što je aromatično, ne sadrži gluten pa je meni još zanimljivije za istraživanje. Pročitala sam da brašno u odnosu na bademe ima čak 30% veću nutritivnu vrijednost. Sadrži više bjelančevina, mineralnih tvari, vitamina i vlakana, a zahvaljujući procesu odmašćivanja, sadrži znatno manju količinu omega 6 masnih kiselina.
Hranjivo je, jednostavno za korištenje i dostupno, a osim što je bogato bjelančevinama, ima vrlo malo ugljikohidrata i nizak udio šećera zbog čega je dobar regulator šećera u krvi.
Postalo je vrlo popularna zamjena za bijelo brašno i to s razlogom, zar ne?
Zovu ga i low karb brašnom pa se nalazi u mnogim zdravim receptima s predznakom keto ili low-carb.
Meni se sviđa, bijelo brašno ionako ne koristim već dugo, a ove varijante bez glutena i za keto prehranu odlično odgovaraju mom organizmu. Zamislite, jedete peciva od bademovog brašna, a kile idu dole! Pa nema bolje!
Upalite pećnicu na 180°C i pripremite veliki lim za pečenje na koji stavite papir za pečenje.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke spremite u hladnjak, a od bjelanjaka napravite snijeg.
Sve suhe sastojke pomiješajte zajedno pa ih dodajte u snijeg od bjelanjaka.
Dodajte jabučni ocat i vruću vodu pa lagano promiješajte.
Rukama uzmite smjesu i oblikujte kuglice promjera cca 6 cm za žemlje, a za malo veća peciva (npr. burger) neka promjer bude veći, oko 10 cm.
Poslažite na papir za pečenje, pospite sezamom ili sjemenkama po želji i pecite 30 minuta.
Ukoliko ste pripremiti veće (cca 10 cm) pecite ih 40 minuta.
Sjemenke možete dodati i u smjesu prije nego oblikujete okruglice. Također, možete dodati začine po želji. Ja volim malo češnjaka i suhi peršin radi arome, ovisi za što trebam peciva.