PECIVA OD PIROVOG BRAŠNA

( 3.2 od 5 )
Loading...
Peciva od pirovog brašna
  • 15 mVrijeme pripreme
  • 20 mVrijeme kuhanja
  • 35 mGotovo za
Ispiši recept

Pir je drevna cjelovita žitarica koja potječe iz Azije, odakle se proširila najprije na Bliski istok, a potom i na područje Europe. Peciva od pira oduševit će vas okusom i jednostavnošću pripreme baš kao i ovaj kruh od pirovog brašna

kruh od pirovog brašna

Mnogi je nazivaju praiskonskom pšenicom jer stoljećima nije modificirana, već je do danas zadržala svoje prvobitne karakteristike.

Pirovo brašno se smatra daleko zdravijim i hranjivijim od brašna pšenice i ostalih modernih i modificiranih žitarica. Ima blagi, profinjen okus i sadrži zavidne količine vlakana topivih u vodi koja blagotvorno djeluju na probavu. Proizvodi pripremljeni od ovog brašna lakše su probavljivi te se kao takvi posebno preporučuju za starije osobe, djecu i bolesnike.

Evo još jednog recepta za kruh, malo drugačijeg i posebnog

kruh

Razlike u načinu pripreme kruha i kolača od pirovog brašna

Udio glutena u pirovom brašnu je znatno manji nego kod pšeničnog brašna, zbog toga se pirovo brašno ne smije puno mijesiti – 2 do 3 minute miješanja bit će sasvim dovoljno.

U usporedbi sa pšeničnim brašnom, pir ima veću topivost u vodi. Zbog toga su za formiranje tijesta od ovog brašna potrebne manje količine tekućine pa smanjite količinu tekućine za 25% kada obično brašno želite zamijeniti pirovim.

Kruh i peciva od pira možete obogatiti sjemenkama te začinima poput bosiljka i ružmarina ili suhim rajčicama, ribanim sirom, maslinama i kaparima.

Kod pripreme kolača uz prašak za pecivo obavezno dodajte i 1 žličicu sode bikarbone koja će pomoći u dizanju tijesta.

Sastojci

  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +

PRIPREMA:

  • Prvi korak

    Upalite pećnicu na 180°C i pripremite lim za pečenje koji obložite papirom za pečenje.

  • Drugi korak

    U zdjelu razbijte jaje, malo razmutite vilicom pa mrvicu odvojite sa strane za mazanje peciva.

  • Treći korak

    Dodajte sve ostale sastojke i dobro promiješajte žlicom ili rukama.

  • Četvrti korak

    Oblikujte peciva, trebali bi dobiti 8-9 komada, ovisno o veličini i složite ih na lim za pečenje.

  • Peti korak

    Sada ih kistom namažite s onim dijelom jajeta koje ste odvojili i pospite sjemenkama po želji.

  • Šesti korak

    Pecite 20 minuta, ohladite i uživajte.

Call to action banner image
x

Lost Password