Pir je drevna cjelovita žitarica koja potječe iz Azije, odakle se proširila najprije na Bliski istok, a potom i na područje Europe. Peciva od pira oduševit će vas okusom i jednostavnošću pripreme baš kao i ovaj kruh od pirovog brašna
Mnogi je nazivaju praiskonskom pšenicom jer stoljećima nije modificirana, već je do danas zadržala svoje prvobitne karakteristike.
Pirovo brašno se smatra daleko zdravijim i hranjivijim od brašna pšenice i ostalih modernih i modificiranih žitarica. Ima blagi, profinjen okus i sadrži zavidne količine vlakana topivih u vodi koja blagotvorno djeluju na probavu. Proizvodi pripremljeni od ovog brašna lakše su probavljivi te se kao takvi posebno preporučuju za starije osobe, djecu i bolesnike.
Evo još jednog recepta za kruh, malo drugačijeg i posebnog
Razlike u načinu pripreme kruha i kolača od pirovog brašna
Udio glutena u pirovom brašnu je znatno manji nego kod pšeničnog brašna, zbog toga se pirovo brašno ne smije puno mijesiti – 2 do 3 minute miješanja bit će sasvim dovoljno.
U usporedbi sa pšeničnim brašnom, pir ima veću topivost u vodi. Zbog toga su za formiranje tijesta od ovog brašna potrebne manje količine tekućine pa smanjite količinu tekućine za 25% kada obično brašno želite zamijeniti pirovim.
Kruh i peciva od pira možete obogatiti sjemenkama te začinima poput bosiljka i ružmarina ili suhim rajčicama, ribanim sirom, maslinama i kaparima.
Kod pripreme kolača uz prašak za pecivo obavezno dodajte i 1 žličicu sode bikarbone koja će pomoći u dizanju tijesta.
Upalite pećnicu na 180°C i pripremite lim za pečenje koji obložite papirom za pečenje.
U zdjelu razbijte jaje, malo razmutite vilicom pa mrvicu odvojite sa strane za mazanje peciva.
Dodajte sve ostale sastojke i dobro promiješajte žlicom ili rukama.
Oblikujte peciva, trebali bi dobiti 8-9 komada, ovisno o veličini i složite ih na lim za pečenje.
Sada ih kistom namažite s onim dijelom jajeta koje ste odvojili i pospite sjemenkama po želji.
Pecite 20 minuta, ohladite i uživajte.