Skoro sam pala sa stolice kada mi je Paula s ljetovanja javila da je jela pesto i da je oduševljena. Kada? Kako? Paula i pesto? Što se desilo, pa samo je otišla s frendicom na more i nema je tek 10 dana?! Kome je uspjelo napraviti nešto što ja nisam posljednjih 15 godina? I onda me uhvatio smijeh! Pa jasno da je probala jer nije doma i „ja“ ne govorim da proba, da je fino i zdravo jer baš onda neće. Inače, kada Paula ide kod nekoga na dan-dva ili više, sva se preznojim jer moram ljudima javiti koliko (ne) jede i da je „malo“ teža za hranu, ali zapravo vrlo jednostavna jer jede 5 stvari pa nema s njom punom posla. Tako se ja tješim i tješim ljude, ispričavajući se što je eto tako meni i njima grah pao.
A ono ljudi oduševljeni i povratne informacije sasvim drugačije, Paula sve jede, ne drami i baš joj je ukusno. Muž umire od smijeha, a ja ne znam da li bih se smijala ili plakala. Ok, tako je kako je, doma ne jede ali barem okolo jede što i nije tako loše.
I onda se Paula vratila s mora, a ja sva sretna idem napraviti kombinaciju koju najviše voli, „novo normalno“. Krilca su joj inače omiljena, tjesteninu obožava, a pesto ću napraviti takav da će prste polizati! Odem u dućan i sve pripremim dok ona spava jer kada se probudi slijedi iznenađenje i ja ću uživati gledajući je kako jede, mljacka, svim frendovima javlja kao je fino, uživa, grli me i govori kako je to najbolji pesto na svijetu.
I onda sam se probudila! Jer probudila se i sva sretna vidjela da je pesto za ručak, a onda mrtvo hladno rekla da to nije taj pesto i onaj na moru je bio finiji. Eto mi ga na!
No, moja su krilca i dalje najbolja, a tajna je u kombinaciji ljubavi i Međimurskog pileta 🙂
Recept je napravljen u suradnji s Perutnina Ptuj-Pipo d.o.o. Čakovec
Piletinu marinirajte u maslinovom ulju i začinima po želji (gore sam navela koje ja koristim) i stavite peći na ulje u tavu na srednje jaku vatru.
Tjesteninu skuhajte al dente (najbolje prema uputama na pakiranju). Vodu od kuhanja tjestenine nemojte baciti, ostavite sa strane jer će vam možda zatrebati za pesto.
Dok se piletina peče i tjestenina kuha, pripremite pesto za koji prvo operite i nasjeckajte rukolu ili špinat, a češnjak očistite i narežite na sitne kockice.
Za pesto u blender stavite (možete zdrobiti i štapnim mikserom) rukolu ili špinat, bademe, češanj češnjaka i pola količine maslinovog ulja (50 ml).
Dodajte ribani sir, malo posolite pa nastavite miksati lagano dodavajući ulje.
Kuhanoj tjestenini dodajte pesto i dobro promiješajte, a po potrebi dodajte malo vode u kojoj ste kuhati tjesteninu
U sredini tanjura napravite posteljicu od tjestenine i na nju posložite pileća krilca.
Tanjur možete dodatno ukrasiti maslinovim ulje, paprom, sjemenkama po želji, ribanim parmezanom ili listićima bosiljka.
Pileća krilca možete peći i u pećnici ako imate više vremena, meni su na tavi puno brže gotova i ne moram kasnije ribati protvan :-) Za tjesteninu odaberite fettuccine ili špagete, ovisno što više volite iako može i svaka druga tjestenina.