Nekada davno piletina mi se činila prilično dosadnim mesom. U djetinjstvu smo najčešće jeli pohano ili cijelo pile s mlincima, a kasnije sam počela otkrivati sve moguće kombinacije i okuse. Batke i zabatke na poham već ih otkostim pa uživam u samom sočnom mesu pečenom na naglo ili punjenom. Pohamo rijetko i to je uvijek file, a cijelo pile pečemo, punimo, grilamo, mažemo senfom ili umakom od pive, jednostavno nema kraja kombinacijama.
Perutnina ima odlična pakiranja mesa na podlošku pa tako primjerice i otkoštene zabatke koje pripremamo u fritezi na vrući zrak. Ako ovu kombinaciju niste probali, propuštate novu dimenziju okusa bez kapi ulja, a tako sočnu i hrskavu.
Mislim da je svima najdraža piletina u „ajngemahtecu“ iliti u varivu s graškom, mrkvom i noklicama koje neodoljivo podsjeća na djetinjstvu i uvijek nas vraća bakama koje su nas liječile domaćim pilećim juhicama i noklicama.
Taj sam običaj već prenijela na svoju djecu, nadam se da će ga održati i uživati u bezvremenskim jelima.
Recept je napravljen u suradnji s Perutnina Ptuj-Pipo d.o.o. Čakovec
Krumpir ogulite, narežite na kockice i stavite kuhati u posoljenu vodu.
Uključite pećnicu na 180°C.
Pileći file (4 komada) posolite i popecite na tavi na 40 ml maslinovog ulja.
Limun narežite na ploške.
Uzmite 4 komada aluminijske folije, pokapajte svaki s malo ulja, stavite plošku limuna, na limun posložite prepečeno meso pa opet na meso plošku limuna, začinite paprom pa preklopite foliju i zatvorite rubove. Za svaki komad pilećeg filea napraviti posebno.
Pecite u pećnici 10 minuta.
Za to vrijeme od kuhanog krumpira napravite pire. Vodu ocijedite pa dodajte sol, mlijeko i maslac, dobro zdrobite pa dodatno promiješajte mikserom. Na kraju dodajte ulje s okusom tartufa i sve još kratko mikserom promiješajte.
Poslužite uz omiljenu salatu.
Piletini i limunu u foliji možete dodati i ružmarin što će pojačati miris i okus. Piletinu uvijek imajte spremnu u hladnjaku tako da više komada marinirate sa soli, paprom, češnjakom, crvenom paprikom i malo ulja. Tako ćete uštedjeti vrijeme, a uvijek imati spremno meso za razne kombinacije.