Kada sam klincima rekla da za ručak imamo piletinu s jabukama, samo su okrenuli očima i naravno da je Paula izjavila kako neće jesti i da ne može vjerovati što mi sve pada na pamet 🙂
Ma htjela sam ja napraviti piletinu samo s jabukama, ali sam zbog njih ipak stavila malo krumpira što mi se na kraju jako dopalo. Nekako je krumpir napravio balans okusa i jabuke nisu dominirale. A kada je bilo pečeno i kada su osjetili miris i vidjeli kako izgleda, bili su kod stola brzinom munje 🙂 Sve se pojelo iako su im pečene jabuke bile malo čudnog okusa. Sve je stvar percepcije i želje za novim okusima pa nemojte dvojiti i probajte ovu kombinaciju, sigurna sam da ćete ponoviti još koji put 😉
Upalite pećnicu na 190°C i pripremite veliki lim za pečenje (onaj plitki za pizzu).
U ½ dcl ulja dodajte žličicu soli, pola žličice papra i crvene paprike. Sve dobro promiješajte pa utrljajte prstima u meso i ostavite sa strane. Ovaj korak možete napraviti i dan ranije pa ostaviti u hladnjaku.
Krumpir ogulite i narežite na manje komade po dužini. Deblje od pomfrita, a tanje od četvrtina. Jabuke ogulite i narežite na iste komade kao i krumpir. Luk ogulite i narežite na „rezance“. Češnjak ostavite u ljusci.
Meso stavite u lim za pečenje kožicom prema dole. Krumpir i luk pomiješajte, dodajte ostatak ulja i začina pa promiješajte. Ubacite u lim za pečenje između piletine. Dodajte češnjak u ljusci također između mesa.
Pecite 45 minuta, a zatim izvadite iz pećnice, dodajte narezane jabuke i ružmarin, meso okrenite s kožicom prema gore pa pecite još 15 minuta.
Pileće batke i zabatke možete zamijeniti pilećim ili purećim fileom ili svinjskim kotletima. U slučaju da se odlučite za file, postupak je isti. Ukoliko se odlučite za kotlete, njih prije nego stavite u lim za pečenje, kratko ispržite na tavi s malo ulja s obje strane da dobiju lijepu tamniju boju (možete ih prije prženja uvaljati u brašno, tako će meso zadržati sokove). Krumpir možete u cijelosti zamijeniti jabukama ili jabuke uopće ne dodati. Vidjet ćete da li će vam se svidjeti okus jabuka.