Sezona je buće, a piletina Međimursko pile dobila je službeni certifikat „antibiotic free“ što je još jedan razlog da ovu jesen uživate zdravo i ukusno.
Inače, totalni sam fan ovih namirnica pa je škrinja uvijek puna piletine i očišćene buće tako da u svakom trenutku mogu uživati. Nema lakšeg i bržeg ručka, jedino će vam muffini od heljde uzeti nešto vremena, ali isplati se jer mogu stajati do 3 dana 🙂
Buću čak ne morate pretvarati u pire, možete ju samo ispeći i začiniti, ručak će svejedno biti fenomenalan. Pojednostavite si život i uživajte jednostavno i zdravo!
Recept je napravljen u suradnji s Perutnina Ptuj-Pipo d.o.o. Čakovec
Upalite pećnicu na 180°C i pripremite lim za pečenje koji obložite papirom za pečenje.
Buću operite i narežite na kockice, prelijte sa 2-3 žlice maslinovog ulja pa stavite peći u pećnici dok ne omekša, zatim izvadite iz pećnice.
Piletinu marinirajte sa začinima pa ostavite sa strane dok pripremate muffine i pire.
Dok se piletina marinira i buća peče što vam usput grije pećnicu za muffine, pripremite smjesu za njih.
Heljdu operite pod mlazom hladne vode i stavite kuhati u omjeru 1:2 (na 100 gr heljde staviti 200 ml vode). Kada voda proključa, kuhajte 15 minuta.
U zdjeli razmutite jaja, dodajte kiselo vrhnje pa dobro promiješajte.
Kalupe za muffine namažite maslacem.
Kuhanoj heljdi dodajte mješavinu jaja i kiselog vrhnja.
Dodajte sol, papar, češnjak u prahu i ribani parmezan.
Napunite kalupe (ne sasvim do vrha) pa na vrh svakog dodajte žlicu preostale mješavine jaja i kiselog vrhnja.
Pecite 20 minuta.
Sada mariniranu piletinu pecite na srednje jakoj vatri.
Pečenu buću zdrobite drobilicom za pire ili štapnim mikserom. Zatim dodajte maslac, sol, papar, češnjak, muškatni oraščić i promiješajte.
Pečene muffine izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohlade.
Pileći file poslužite na pireu od buće, sa strane stavite muffine od heljde i dodajte svježu salatu po želji.
Biću možete ispeći na tavi ako vam je lakše i nemate dovoljno vremena. U tom slučaju prvo napravite muffine, stavite ih peći, a zatim na tavi pecite tikvu. Buću možete i skuhati u kom slučaju kuhate kao krumpir (slobodno s korom) te na kraju napravite pire sa začinima. Piletinu možete marinirati i dan ranije. Ukoliko želite manje maffina, smanjite količine, ali imajte na umu da ovi muffini mogu stajati do 3 dana pa zašto ne biste za ostale dane imali ukusno predjelo ili prilog.