Pročitala sam na internetu da ražnjići izvorno potječu od nas s Balkana. „Ražnjići su popularni specijalitet sa roštilja na ražnju, ekvivalent grčkom suvlakiju , bugarskom šiščeta i turskom šašliku. Ime je izvedeno iz reči ražanj. Jelo je popularno u kuhinji zemalja balkanskog poluotoka“.
Mislim da nema djeteta, a čini mi se ni odrasle osobe, koja nije luda za ražnjićima 🙂 Uvijek se traži ražnjić više i kod malih i kod velikih, a ono najbolje kod njih je što ih možemo napraviti u bezbroj kombinacija. S piletinom, puretinom, svježim povrćem, mozzarellom, pancetom, raznih umacima i marinadama.
Ljeti volim već pripremljena i jednostavna jela koja mi olakšavaju svakodnevnicu i velike vrućine. U Zagrebu je prevruće i ne da mi se dugo stajati za štednjakom, a na moru vrijeme više volim provoditi na plaži. E baš zato su ovi ražnjići top! Pa djeca ih mogu sama ispeći 🙂 A krumpir je priča za sebe! Može s njim i ne mora, meni osobno je dovoljno meso i sezonska salata, ali klinci će vrlo rado pojesti koji hrskavi krumpirić što će ih motivirati da ih i ogule pa opet vama manje posla 🙂 Olakšajte si i uživajte u godišnjem odmor hedonistički, baš uz ove ražnjiće i krumpiriće!
Recept je nastao u suradnji sa Perutnina Ptuj.
Kupljene pileće ražnjiće pola sata prije pečenja izvadite iz hladnjaka. Već su marinirani pa oko njih nema pripreme.
U lonac stavite vodu da se grije i malo posolite. Za to vrijeme ogulite krumpir i narežite na kriške.
Dodajte u proključalu vodu i kuhajte 10 minuta.
Za to vrijeme upalite pećnicu na 200°C i pripremite lim za pečenje (ja koristim onaj veliki malo dublji).
Krumpir ocijedite, stavite u lim za pečenje za pospite mješavinom začina i dobro, ali lagano, izmiješajte rukama da se začini prime za svaki krumpir sa svih strana.
Pecite 30 – 35 minuta dok ne poprime zlatnu boju.
Dok se krumpir peče, na tavi ili roštilju ispecite ražnjiće. Možete ih za vrijeme pečenja lagano premazivati maslinovim uljem ili tamnom pivom pomiješanom sa medom i senfom.
Poslužite ražnjiće s krumpirom i svježom salatom uz omiljeni umak.